IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 юни

07:40 | 27.06.12 г.
Преглед на печата за 27 юни

Европа осъди България за нечовешко забавяне на заплати

в. „Сега”

Деветима работници от фалиралата рафинерия "Плама" в Плевен осъдиха в Страсбург правителството за неизплатени с години заплати.

Бавенето на възнаграждения е нарушение на основни човешки права, постанови Европейският съд за правата на човека по делото "Христова и други срещу България". Вината е изцяло на изпълнителната власт, която въпреки че е имало съдебно решение, дълго време е отказвала да изплати парите. Затова сега държавният бюджет ще олекне с 51 361 евро за материални и морални щети плюс съдебни разноски.

Казусът е същият като по делото "Белев и други срещу България" от 2 юли 2009 г., по което 42-ма работници от "Плама" осъдиха държавата да им плати 393 500 евро.

Конституционният съд е върнал 119 текста на ГЕРБ

в. „Сега”

119 текста от законодателните решения на управляващото мнозинство са обявени за противоконституционни от Конституционния съд (КС), обяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него няма друго българско правителство, което да е получило "толкова много шамари от КС". Станишев изнесе данните, докато коментираше решението на съда по отношение на промените в Кодекса на труда. Според тях всеки без трудов договор трябваше да отнесе солидна глоба. Съдиите обаче отмениха това решение.

Кредитно изкушение за 200 млн. лв.

в. КапиталDaIly

Корпоративното кредитиране в България през последните години почти изчезна. А това важи с двойна и тройна сила за малките и средните предприятия. Причините са комплексни - несигурната среда убива желанието на бизнеса да инвестира, а свитата икономическа активност и доходи водят до затегнати кредитни стандарти и предпазливост от страна на банките, които залагат по-високи рискови премии.

Един от инструментите на правителството да разбие това статукво е Българска банка за развитие (ББР), която се финансира евтино от международни институции с имплицитната гаранция на държавата и така може да насочи ресурса към набелязани за стимулиране сектори.

Практиката обаче показва, че интерес почти няма, дори и към заеми с преференциални условия. През пролетта финансовата институция отпусна и кредитната линия от 100 млн. лв. на шест банки, но и там усвояването върви бавно. Затова и вчера ББР се опита да провокира интереса на бизнеса. Банката обяви, че до края на годината има капацитет да отпуснаe 200 млн. лв. директно за малки и средни фирми.

Съдебният съвет се размина с кариерните бонуси. Засега

в. КапиталDaIly

Депутатите от правната комисия подкрепиха във вторник ветото на президента Росен Плевнелиев върху спорния член от Закона за съдебната власт ( ЗСВ), който предвиждаше т.нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на инспектората към него - след мандата си да се връщат в системата на длъжност с една степен по-висока от вече заеманата.

След като въпреки критиките го наложиха в измененията на закона, представителите на ГЕРБ в комисията гласуваха ветото с "въздържал се" и решиха да предложат на парламента засега да подкрепи отпадането на текстовете без допълнителна редакция. Окончателното гласуване на ветото ще е в сряда в пленарната зала.

Опасенията за реколтата на зърно повишиха фючърсите

в. КапиталDaIly

Цените на зърнените култури скочиха с до 7%, след като лошите метеорологични условия накараха търговците да понижат очакванията си за реколтите на някои от най-важните световни доставчици на земеделски стоки, пише Financial Times.

Горещото и сухо време през последните седмици повиши опасенията за културите в САЩ. Страната осигурява повече от половината от световния износ на царевица и е най-големият износител на соя и пшеница.

В същото време министерството на земеделието на Русия намали прогнозата си за зърнените култури през тази година с почти 10% до 85 млн. тона. Страната е третият по големина в света износител на пшеница.

Цигареният скандал се разгаря

в. КапиталDaIly

Над 1000 работници и служители във фирми, които произвеждат цигарени гилзи (хартия с филтър) и опаковки, ще протестират в четвъртък пред президентството с искане за вето върху забраната на този тип бизнес, въведена миналата седмица със специален текст в приетия от парламента нов Закон за тютюна и тютюневите изделия. Това съобщиха за "Капитал Daily" организаторите на предстоящата демонстрация от КТ "Подкрепа".

Ако президентът не наложи вето и промените влязат в сила, ще бъдат съкратени около 600 работни места в поне шест фирми. Именно те ще участват в протеста, каза Атанас Кръстев, председател на КТ "Подкрепа" - Пловдив. Кръстев е готов и да поиска от омбудсмана да сезира Конституционния съд заради текста, който според него нарушава правото на труд и правото на частна собственост.

Варна и Одеса искат пряка авиолиния

в. „Стандарт”

Пряка авиолиния може да има между Бургас и Одеса, както и между Варна и Одеса, каза след завръщането си от работна визита в Украйна областният управител на морската столица Данчо Симеонов.

Военен аеродрум до Болград може да се вземе от наша компания на концесия и да стане междинно летище на пряката авиолиния, обясни той.

Областният управител ще разговаря с концесионера на аеропорт Варна и Бургас "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД за евентуален интерес към концесионирането и на армейското летище в Болград.

Азербайджан погреба „Набуко”

в. „Новинар”

Турция ще подпише споразумение с Азербайджан за строителството на Транскаспийски газопровод (TANAP), по който азербайджански газ ще достига до европейските пазари.

Проектът е за пренос на природен газ, добит от втора фаза на находището „Шах Дениз” към Европа. Очаква се TANAP да пренася 10 млрд. куб. м газ годишно към европейските потребители.

Новият газопровод, чиято стойност е 7 млрд. долара, ще стане реална алтернатива на проекта „Набуко”, който също предполагаше участието на Азербайджан.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още