IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разреши по-гъвкаво използване на парите за околна среда

Средства за до 150 млн. лв. от едноименната оперативна програма ще могат да се насочват към нови дейности

20:15 | 25.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК разреши по-гъвкаво използване на парите за околна среда

Европейската комисия даде съгласие България да изразходва по-гъвкаво парите за околна среда и да насочи средства от едноименната оперативна програма към нови дейности, които сега са извън обхвата й, съобщи министър Томислав Дончев в Брюксел след среща с комисаря по регионалната политика Йоханес Хан. 

До края на юли ще бъдат определени новите дейности и сумите, които ще бъдат пренасочени към тях, като те може да достигнат 150 милиона лева.  

Това е второ подобно решение за по-малко от седмица. На 21 юни от Брюксел разрешиха да се пренасочат 600 млн. лв. Европейската комисия разреши прехвърлянето на сумата по Програмата за развитие на селските райони от мерки, към които няма интерес, към по-атрактивни.

Томислав Дончев смята, че няма причини в юлския мониторингов доклад България отново да бъде критикувана за злоупотреби с еврофондове, защото според него превантивният подход вече дава резултати.

"България, специално по отношение на европейските пари, според мен е по-скоро е в комфортна ситуация. Ако видите базисния индикатор, процент грешки, резултатите на България са доста по-добри от средните за Европейския съюз. Това, което се прави, е проблемът да се хваща в зародиш и да не позволяваме да се материализира.

Имаме бърза, ефективна, може би в някаква степен жестока, но безспорно ефективна система за финансови корекции. Бъркаш, плащаш. Превантивният ефект е налице. Защото от финансовите корекции боли", коментира той.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още