IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготовката на програмата за саниране с европейски пари е на финалната права

Чрез Фонд за жилищно обновяване домакинствата ще могат да кандидатстват за нисколихвени заеми за съфинансиране на ремонтите

12:10 | 25.06.12 г. 1
Подготовката на програмата за саниране с европейски пари е на финалната права

До окончателното избиране на проектни мениджъри служебни координатори временно ще приемат заявления от сдруженията на собствениците в Североизточния и Северозападния регион на България за саниране по програмата на регионалното министерство.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков на пресконференция, на която бяха представени възможностите за кредитиране на собствениците по линия на Фонда за жилищно обновяване.

Нанков обясни, че в момента тече подготовката и съгласуването на новите обществени поръчки. Очаква се проектните мениджъри за регионите на България, където нямаше кандидати при провеждането на първата обществена поръчка, да бъдат избрани до три месеца.

В същия срок вероятно ще бъдат назначени и фирмите, които ще правят конструктивно обследване на сградите в регионите, за които нямаше кандидати по съответната обществена поръчка, допълни Нанков.

Деница Николова, директор на управляващия орган на програмата за регионално развитие, обясни, че се прави финалното гласуване на документацията между строителното министерство и Корпоративна търговска банка (КТБ), която управлява т. нар. Фонд за жилищно обновяване. По линия на този фонд домакинства и цели сдружения на собствениците ще могат да кандидатстват за нисколихвени кредити за съфинансиране на санирането на жилищните сгради с европейски пари.

По линия на фонда за жилищно обновяване освен нисколихвени кредити собствениците ще могат да получават и банкови гаранции, срещу които да кандидатстват за заеми пред друга търговска банка, избрана от тях, срещу годишна комисиона от 0,8 процента.

Директорът на отдел „Продуктово развитие и методология“ в Корпоративна търговска банка Севда Страхилова обясни, че до получаването на банков кредит по линия на фонда за жилищно обновяване е необходимо решение на етажната собственост със 75% от гласовете.

Банката е изготвила методология, по която да оцени кредитоспособността на етажната собственост и домакинствата в нея, които искат да съфинансират поправките по жилищната сграда с нисколихвен кредит от фонда за жилищно обновяване. Всички средства ще се превеждат по специална доверителна сметка, която ще се открива на името на сдружението на собствениците, допълни Страхилова.

Връщането на кредита се организира от самото сдружение като има два варианта – или всяко домакинство, което ползва заем по фонда за жилищно обновяване, самостоятелно да превежда месечните си вноски, или домакинствата да събират всички вноски и те да се превеждат от името на сдружението на собствениците.

Представителите на Корпоративна търговска банка уточниха, че при одобрение при подписване на договора за кредит няма да бъдат удържани комисиони и начислявани такси за неговото управление. Максималната лихва по кредитите от фонда за жилищно обновяване се изчислява от основния лихвен процент и надбавка от 6,5%.

При определени условия обаче лихвата може да падне до основния лихвен процент плюс 4,5%. Това може да стане когато етажната собственост избере да открие доверителна сметка в банката, ако се предложи залог на работната заплата в полза на банката от страна на кредитополучателите и други.

Всички документи, необходими за кандидатстване по програмата на МРРБ за саниране с европейски пари, ще бъдат публикувани на сайта на ведомството и на сайта на общините до края на тази седмица, уточни заместник-министър Нанков.

Той допълни, че вече има заявен интерес от повече от десет сдружения на собствениците. Той каза още, че всички процедури по кандидатстването пред управляващия орган, конструктивното и енергийно обследване, получаването на разрешение за строеж и провеждането на обществени поръчки за самите строителни работи по всяка сграда ще отнемат около 5-6 месеца.

Реално строителните работи по първите сгради, които кандидатстват за саниране по програмата, ще могат да започнат от следващия строителен сезон, тоест догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Satana
преди 11 години
Ако се санира поне една сграда, ще бъде истинско чудо. Причината е проста - саниране на черно ще излезе по-евтино от съфинансирането от кандидата при саниране с пари от фонда. Проста сметка - енергиен одит - 5000 лева, инвестиционен проект - 15 000 лева, консултантски - кандидатстване и отчитане - 20 000 лева, ДДС - 20 %, печалба на строителната фирма 20 %. Тези разходи са около 50 % от стойността на проекта. Ако си направите саниране на черно, даже ще бъдете на печалба!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още