IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 юни

07:40 | 25.06.12 г.
Преглед на печата за 25 юни

От 7000 гаражни клетки в София 99% са незаконни

в. Капитал Daily

Столичната община преброи близо 7000 гаражни клетки в поредната акция срещу разпръснатите из града бетонни или ламаринени конструкции. Количеството им е същото като в предишни години, когато кметството пак ги броеше. Потвърждава се и известният факт, че почти всички клетки са незаконни.

"Да не казвам 100, но 99% са без никакви документи и върху общински имоти", каза арх. Влади Калинов, ръководител на дирекция "Контрол по строителството" в общината. Според него сега решението на проблема е в ръцете на районните кметове. "Те ще са тези, които ще решат съдбата на тези грозни конструкции, а ние ще им осигурим подкрепа", допълни арх. Калинов.

По-категоричен за съдбата на гаражните клетки е главният архитект на столицата Петър Диков, който заяви, че всички те ще бъдат премахнати.

Търгът за енергия от АЕЦ "Козлодуй" зацикли

в. Капитал Daily

Въпреки желанието на АЕЦ "Козлодуй" търгът за електроенергия, проведен миналия четвъртък, да мине гладко сътресения отново не липсваха. Основната причина за тях е, че въпреки предложеното от централата количество от 400 мегавата, което е напълно достатъчно да задоволи нуждите на свободния пазар на електроенергия, от който купува тежката индустрия, на търга са подадени оферти за общо 600 мегавата, както "Капитал" вече писа.

Кандидатите, които са участвали, са 22-ма търговци и предприятия, като най-високата постигната цена е била 71.81 лв. за мегаватчас. Класираните кандидати обаче не станаха ясни, след като в петък изтече 24-часовият срок за подобряване на ценовите оферти. Вместо това участниците, които са спечелили евтините мегавати, ще бъдат обявени чак към края на месеца.

В петък сутринта АЕЦ "Козлодуй" е изпратила съобщение на всички кандидати да отидат по спешност в централата, коментираха запознати. Там с всеки един от участниците е разговаряно поотделно, като им е предложено да намалят първоначално заявените  количества електроенергия, които искат да купят. Явно ръководството на централата е притеснено от това, че заявките надхвърлят предложеното количество енергия, което може да остави някои от кандидатите под чертата, коментираха участници, които пожелаха анонимност.

Съкращения след скока на тока

в. Стандарт

Готвеният скок на тока от 1 юли ще доведе до нова вълна съкращения на работници. Това прогнозира зам.-шефът на Българска стопанска камара Камен Колев. Според него 10-процентното поскъпване на енергията ще удари най-много фирмите, които работят за износ. Те произвеждат главно борсови стоки и няма как да вдигнат цените им. Увеличението на еленергията трябва да се избие от някъде. И щом не може да се калкулира в цената, както е при производителите за местния пазар, ще се наложи друго намаляване на разходите. Тъй като очакванията са токът да продължава да поскъпва, предприемачите ще се опитат да намалят загубите, като намалят обемите на производство.

60% по-скъпо кафе от машина

в. Стандарт

С 35 до 60% може да поскъпнат напитките и храните, които се предлагат в кафе автоматите, ако влезе в сила изискването за поставяне на фискални апарати на всяка машина. За това алармираха от Българската вендинг асоциация. Според тях промените ще доведат и до отпадането на гаранцията на машините, и до други ненужни разходи.

Нов инвеститор в ОЦК Кърджали

в. Стандарт

Първа инвестиционна банка ще финансира нов инвеститор за ОЦК Кърджали, който ще стане ясен до две седмици. Това обяви областният координатор на "Защита" Стефан Атанасов, цитиран от БГНЕС. Изпълнителният директор и член на УС на ПИБ Васил Христов е обещал при срещата си с представителите на работниците в комбината от "Защита" и КТ "Подкрепа" да не бъдат предприети мерки срещу работниците, които имат задължения към финансовата институция.

ЕС ще въвежда общи правила за пенсиониране

в. Сега

България може да се окаже с още по-тежки условия за пенсиониране, ако се реализира идеята на президента на ЕС Херман ван Ромпой препоръките на Европейската комисия за пенсионни реформи да станат задължителни за всички страни. Инициативата му ще бъде обсъдена на двудневната среща на европейските лидери в Брюксел в четвъртък.

В момента държавите членки имат самостоятелност при вземането на решения в тази област, а препоръките в т.нар. Бяла книга на ЕК, в която са разгледани проблемите на пенсионните системи в съюза, не са задължителни. Основните сред тях са обвързване на очакваната продължителност на живот след 65 г. с пенсионната възраст, както и изравняване на възрастта за мъжете и жените.

Комисията за конфликт на интереси подхвана депутата Емил Димитров

в. Сега

Независимата комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси се е захванала с депутата от ГЕРБ Емил Димитров, научи "Сега". "Работим по него от 2-3 седмици", потвърди пред вестника шефът на органа Филип Златанов. Комисията не се е самосезирала, въпреки че има това законово право. Производството е стартирало по получен сигнал срещу народния представител. Златанов отказа да разкрие подробности по сигнала с мотива, че законът не го позволява.

Името на Емил Димитров, който е зам.-председател на комисията на НС по земеделие и гори, многократно се замесва през последните години в опити за прокарване на лобистки текстове в различни закони. Сред тях са и последните скандални промени в Закона за горите, чрез които се внасят изменения и в Закона за лова. Депутатът е собственик на гори и бивш концесионер на две от най-големите ловни стопанства в страната - "Елен" край Етрополе и "Шерба" край Горен чифлик.

НОИ отчете дефицит при повече осигурени

в. Сега

Повече осигурени лица от плана, по-висок осигурителен доход и в същото време дефицит при очакваните приходи от вноски с около 240 млн. лв. регистрира НОИ в отчета за изпълнението на бюджета за 2011 г. Според данните при план 2.815 млн. осигурените са били 2.883 млн. души. Средният осигурителен доход пък е почти 620 лв. по отчет, докато по план е бил под 610 лв.

Фрапиращи несъответствия има и при приходите по отделни пера. За най-масовата трета категория работници например работодателите са внесли над 157 млн. лв. повече от плана като осигурителни вноски, но личните вноски на тези служители изостават с 417 млн. лв. Не е ясно обаче дали дефицитът в осигурителния институт се дължи на по-малкото събрани пари от работниците или на нещо друго.

Фармацевтите продължават да искат една аптека на 10 хиляди жители

в. Сега

Задължителната съсловна организация на фармацевтите не се е отказала от идеята да се въведат ограничения, според които на 10 000 души население да се пада по само една аптека. Регулация на броя и разположението на аптеките ще осигури равен достъп на живеещите в малките и големите населени места до лекарствени продукти и фармацевтични грижи, е позицията на Българския фармацевтичен съюз по повод вчерашния професионален празник на фармацевтите - Еньовден.

"Продължаваме да настояваме за законодателни промени, които да въведат ограничения от една аптека на 10 хиляди души население, да задължат колегите да работят със здравната каса и когато един собственик има повече от една аптека, втората задължително да е в нежеланите райони", заяви пред БНР зам.-председателят на фармацевтичния съюз Габриела Любенова.

Работодателите в Европа критикуват кабинета за псевдореформите

в. Сега

Времената са трудни и несигурността ще тормози целия европейски бизнес поне до края на годината. Икономиката на ЕС тази година ще има почти незабележим ръст от 0.1% и само спешни реформи могат да предотвратят загубата на нови 775 000 работни места. Това твърди юнският доклад Economic Outlook на Businesseurope, обединение на 41 работодателски организации от 35 европейски държави. Нашият представител е Българската стопанска камара.

Докладът разкрива, че българските фирми изпитват и специфични проблеми. Оказва се, че докато повечето компании в ЕС се оплакват от все по-трудния достъп до кредити, у нас повече тежат бюрокрацията и нежеланието на държавата да направи електронните услуги повсеместни, а не изключение.

Недостиг на асфалт заради ударни ремонти

в. Новинар

Недостиг на материали заради ударно асфалтиране, отчитат от строителното ведомство. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. „Чака ни горещо лято, много строене. Понякога не ни стигат битумът, асфалтът и камъкът. Толкова много асфалтираме, че не ни стигат материалите”, изтъкна тя. По думите й само на автомагистрала "Тракия" се правят над 50 проби на материали на денонощие.

Въз основа на всички тестове имаме над 16 000 документа на качеството и изпитванията, които правим, уточни министърът. Павлова съобщи още, че комисарят по регионална политика Йоханес Хан идва на посещение у нас другата седмица. Той ще бъде у нас на 30 юни, като целта му е да се направи обществен дебат по Дунавската стратегия.

Зеленчуците и плодовете продължават да поевтиняват

в. Новинар

Цената на плодовете и зеленчуците продължава да пада през последната седмица. Това съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Най-осезаемо поевтиняването се е отразило на краставиците и доматите, които са все по-търсени по пазарите.

Цената на краставиците е паднала до 0,86 лева за килограм, което е с 16 процента по-малко от предишния уикенд. Доматите пък се търгуват за 1,22 лева за килограм, което е с 23,8 на сто по-евтино. Паднала е цената и на зелените чушки, пресните картофи и черешите. Те се продават съответно за 2,00 лв./кг; 0,57 лв./кг и 2,60 лв./кг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още