IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 23 юни

08:58 | 23.06.12 г.
Преглед на печата за 23 юни

Гръцката ОТЕ продава "Глобул"

в. Дневник

Гръцката компания ОТЕ продава мобилния оператор "Глобул", съобщи "Капитал", като се позовават на пресслужбата на компанията. С приходите от телекома ОТЕ се надява да изплати задълженията по емитираните облигации, чиито падеж е през следващите две години.

Решението е било взето преди дни от борда на директорите на гръцката компания. За него вече са били информирани висшият мениджмънт и служителите на "Глобул". По неофициална информация ОТЕ е наел за консултант по продажбата лондонското поделение на американската банка Citigroup.

Сред потенциалните купувачи са турската Turkcell, британската Vodafone, както и Orange, която е собственост на France Telekom.

При избора на купувач думата ще има и германската Deutsche Telekom, който притежава 40% от акциите в ОТЕ. Сделката ще зависи и от новото гръцко правителство, тъй като държавата все още притежава "златна акция" в ОТЕ, която й дава право да участва във всички важни решения.

 

Безработицата у нас надхвърля 19%, смятат от БСК

в. Новинар

Реалното ниво на безработицата у нас надхвърля 19%, като повече от половината от младежите в страната са без препитание, заяви заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков .

Анализи сочат, че над 30% от работните места са заети от свръхквалифицирани кадри.

Към момента тече ускорен процес за изтичане на добавена стойност по линията на данъчните измами с ДДС и вътрешнообщностните доставки за ЕС, каза още Бранков.

По този начин дадени стоки могат да се произвеждат в чужбина, след това да се внасят у нас по-евтино. Това отнема от печалбата на родните производители, алармираха от камарата.

 

Срещу 200 000 лв. ще се става българин по бързата процедура

в. Сега

Вицепремиерът Симеон Дянков предлага въвеждането на улеснена процедура за предоставяне на българско гражданство за чужди бизнесмени, които са осъществили инвестиция за над 200 000 лева в страната, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет в сряда, на което предложението е прието.

"Тази възможност може да се предвиди със съвместна наредба на министъра на икономиката и министъра на финансите, в която подробно да се определи какво означава инвестиция и над кое ниво това може да се смята. Първоначалното предложение на Министерството на финансите е 200 хиляди лева. Съобразили сме се с практиката в други държави от Европейския съюз", заявява финансовият министър.

Промените в Закона за българското гражданство дават възможност на хората от страните от ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария да получават български паспорти, без да се отказват от досегашното си гражданство.

Другата голяма промяна е, че се създава задължителен изпит по български език и за хора, които искат българско гражданство на основание българските си корени. По думите на Дянков изпитът е необходим, за да са сигурни властите, че новите българи ще са "пълноправни членове на обществото".

 

Спас Русев взема хотел "Радисън Блу"

в. Стандарт

Хотел Radisson Blu зад паметника на "Цар Освободител" в София мина под контрола на бизнесмена Спас Русев, пише capital.bg.

Продавачът - британецът Хенри Гуин-Джоунс - се разделя с всичките си активи в България и ще се фокусира върху инвестиции в родината си.

Британецът купи хотела срещу парламента преди 5 години от американците Джийн Филипс и Роналд Финли.

Хотелът беше приватизиран през 1998 г.

Пред "Капитал" Спас Русев даде писмено изявление за сделката. Според него собственик на Radisson е дружество от групата на EFG Eurobank, а той участва в общото събрание само като "представител на група чуждестранни частни инвеститори" с одобрена концепция за обновяване на хотела.

Два независими един от друг източника на вестника обаче посочиха именно Русев като собственик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още