IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заявленията за категоризацията на хотелите ще се подават по електронен път

Министър Добрев заяви, че новите промени в Закона за туризма ще улеснят бизнеса

11:09 | 22.06.12 г.
Заявленията за категоризацията на хотелите ще се подават по електронен път

Една от първите електронни услуги за бизнеса ще бъде при кандидатстването за прекатегоризацията на туристическите обекти. Това съобщи пред bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод новия браншови закон, който предстои да бъде приет от парламента.

Премахването на срочната категоризация на хотели и други обекти, предлагащи туристически услуги, е едно от ключовите изменения в проектозакона. В тази връзка министър Добрев заяви, че хотелиерите и туроператорите ще бъдат улуснени и ще подават документите по електронен път. 

Друга важна промяна в закона според Добрев е предложението да се сертифицират балнео- и спа центровете. „Досега с едно джакузи и една вана в обектите се слагаше табела, че това е спа център”, коментира министърът.

Новият закон предлага по-добър ред и при предоставянето на правоспособност на екскурзоводите и ски учителите. Въвеждат се нови изисквания и за планинските водачи. Некомпетентни лица вече няма да могат да упражняват тази дейност.

Според министъра проблем има и с чуждите екскурзоводи, които са започнали да практикуват, като " идват тук и започват да разправят глупости за българската история”.

Добрев за пореден път промени и прогнозата си за сезона, като заяви, че ръстът в посещенията на чуждестранните туристи дори ще надхвърли 10% вместо предварително обявените 5-7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още