IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два текста от Кодекса на труда са обявени за противоконституционни

Става въпрос за глобите за работници без трудов договор и повишаването на критериите за представителност на работодателските организации

15:24 | 21.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Два текста от Кодекса на труда са обявени за противоконституционни

Конституционният съд обяви за противоконституционни два текста от Кодекса на труда, предаде БТА.

Съдът беше сезиран от петдесет и пет народни представители от Коалиция за България и ДПС.

Опозицията атакува текстовете, с които се въвеждат глоби за работници без трудов договор и се повишават критериите за представителност на национално ниво на синдикалните и работодателските организации.

Според съда на конституцията противоречат текстове, с които представителните организации на работодателите на национално равнище трябва да обединяват браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 хиляди осигурени по трудов договор лица, както и ограничение да не извършват дейности, изрично възложени само на тях със закон или с нормативен акт. 

Другият обявен за противоконституционен текст е свързан с въведените наказания за работника, според които се налага санкция в размер на три лични осигурителни вноски, ако извършва дейност без сключен трудов договор.

Депутати от Коалиция за България обявиха, че са доволни от решението на Конституционния съд по Кодекса на труда. Според Михаил Миков служителите и работниците са слабата страна в трудовите правоотношения. Абсурдно е, когато работодателят не трябва да допуска работника на работното му място без трудов договор, да наказваш работника за това, че е отишъл на работа, твърди народният представител.

Конституционният съд е потвърдил също и тезата ни, че промяната в критериите за представителност на работодателските организации е непропорционално съотнесена и с други норми на представителност. Съдиите са се съгласили с нашата теза, че този текст удря най-вече средния и дребния бизнес. Изключително доволни сме от това решение на Конституционния съд, каза Миков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още