IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община може да получи 4,9 млн. лв. дивиденти от дружествата си

Общият размер на начисления дивидент за 2011 г. възлиза на 9,3 млн. лв.

13:32 | 21.06.12 г.
Столичната община може да получи  4,9 млн. лв. дивиденти от дружествата си

Столичната община ще получи 9,3 млн. лв. дивидент след разпределението на миналогодишната печалба на търговските дружества, в които има участие. Това съобщи заместник-кметът Дончо Барбалов, предаде БТА.

Приходите от дивиденти са с един милион лева повече от получените през миналата година.

Кметът на София ще предложи на общинските съветници да освободят „Метрополитен" АД и "Центъра за градска мобилност" ЕООД от плащане на тези дивиденти, за да могат да ги инвестират в изграждането на метрото и да ги използват за покриване на задължения.

Ако това условие бъде прието, общината ще получи 4,9 млн. лв. От тази сума се изключват и лечебните заведения, които трябва да инвестират печалбата си в дейността им. Същото се отнася и за столичния електротранспорт, който погасява заем към ЕБВР за доставката на 30 нови тролейбуса.

Общинските дружества са с 21 милиона лева инвестиции в дейността си от собствени приходи. Статистиката сочи, че за печалба от един лев средно всяко от дружествата е инвестирало 96 стотинки. На всеки 100 лева приходи е имало 3,87 лева рентабилност.

Според отчета 15-те търговски дружества и 27-те лечебни заведения са с положителни резултати. Общата им печалба е 34 милиона лева. С най-висока печалба са "ЦГМ", "Метрополитен", "Чистота Искър" и "Пазари Възраждане". С подобрени финансови резултати са и "Четвърта МБАЛ", "Пета МБАЛ".

Отчита се намаляване на приходите от дейността на общинските дружества, които стопанисват пазарите. Приходите на двете основни транспортни дружества - "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен" са стабилизирани.

Ще бъде предложено съветите на директорите да не се освобождават от отговорност в дружествата, където има прокурорски проверки - "Столичен автотранспорт" и "Озеленяване" и там, където са констатирани негативни финансови резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още