IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четирима нови директори влизат в "Пирогов"

Причина за рокадите станаха разкритите груби нарушения в лечебното заведение

12:03 | 21.06.12 г. 1
Четирима нови директори влизат в "Пирогов"

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова освободи д-р Чавдар Маринов и проф. Данаил Петров като членове на Съвета на директорите на болница "Пирогов".

Техните правомощия са прекратени без да са освободени от отговорност. Броят на членовете на Съвета на директорите на лечебното заведение се увеличава от 3 на 5 души. Новите му членове са Звездица Велизарова, Стефан Белчев, проф. д-р Петър Николаков и Гергана Кирова.

Велизарова от 2006 г. е държавен вътрешен одитор в дирекция „Вътрешен одит” на Министерство на финансите. Стефан Белчев е директор „Вътрешен одит” в Министерство на финансите от същата година. Гергана Кирова е представител на Министерство на здравеопазването. Проф. д-р Петър Николаков има специалности по здравен мениджмънт и социална медицина. Бил е директор на лечебни заведения. 

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова анонсира промените в Съвета на директорите още в понеделник. Причина за рокадите стана докладът за болницата, който показва нарушения при провеждане на обществени поръчки, както и сключването на странни договори в "Пирогов".

На база на констатациите от доклада прокуратурата образува разследване срещу неизвестен извършител за източване на пари от "Пирогов". 

Днес главният прокурор Борис Велчев обясни, че досъдебното производство за нарушенията в "Пирогов" е образувано срещу неизвестен извършител, защото в доклада за лечебното заведение се споменават различни длъжностни лица.

Той допълни, че вече е получил документа, но все още не го е прочел. По думите му той е доста "обемен".

Обвинител №1 на държавата допълни, че докладът ще бъде внимателно прочетен и анализиран и ако има достатъчно данни - споменатите в него лица ще бъдат привлечени като обвиняеми.

По думите му прокуратурата е предоставила документа и на държавната финансова инспекция и на данъчните.

Главният прокурор Борис Велчев не си спомня за друг доклад за нарушения в "Пирогов" през последните седем години. "Мисля, че това е първият, който получавам", коментира той пред журналисти.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 12 години
...Че ние главен прокурор имаме ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още