IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 юни

07:30 | 20.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 20 юни

Всеки срещу всеки

в-к Капитал Daily

Всяка фирма ще може да съди всяка, и то на база на абсолютно неясен текст за "несправедливи търговски условия" в договорите. Под риск ще са по 10% от приходите на компаниите, защото това е размерът на глобата за широкото нарушение. А това ще доведе до влошаване на бизнес средата и бягство на инвеститори.

Хаосът ще се роди, ако бъде приет предложеният проект за промени в Закона за защита на конкуренцията, който е изработен от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Идеята на ведомството на Делян Добрев е да регулира отношенията между доставчиците и търговските вериги. По първи оценки на юристи и фирми новите текстове за "значителна пазарна сила" са прекалено общи и на практика засягат всяка сделка в страната.

"Лукойл" скри цените си заради обвинението за картел

в-к Капитал Daily

"Лукойл България" вече няма да обявява публично цените на горива на едро на своя сайт. От компанията обясниха, че това е вътрешнофирмено решение и че целта е да не се спекулира с това, че "Лукойл" влияе на формирането на цените на останалата част от пазара. Според адвоката на компанията и председател на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев решението не е наложено от Комисията за защита на конкуренцията, но е в духа на обвинението на антимонополния орган за картел между петролните компании "Лукойл България", "Ромпетрол България", "Нафтекс петрол" и "ОМВ България".

Министерствата получават картбланш да вдигнат заплатите на чиновниците

в-к Сега

Всички административни структури в държавата ще могат да увеличат еднократно размера на основните заплати на служителите си от 1 юли, ако имат икономии във фонд "Работна заплата". Това е записано в новата наредба за заплащането на чиновниците, която ще бъде обсъдена в правителството днес и трябва да влезе в сила от 1 юли.

Наредбата е в противоречие с всички указания и хвалби, че се затягат бюджетните разходи и че България няма да допусне да стане като Гърция в пилеенето на пари. Вдигането на заплатите за пореден път ще раздели ведомствата на богати и бедни и ще се задълбочи неравнопоставеността между чиновниците, които работят по еврофондовете, и останалите държавни служители.

Трети министър застана срещу екопротестите

в-к Сега

Преговорите по закона за горите се местят в парламентарната комисия по земеделие на фона на нови и нови изявления на министри срещу екопротестите. След изявленията на премиера, Цветан Цветанов и Мирослав Найденов, че на Орлов мост протестират криминални елементи в услуга на мафията, в нападките се включи и министърът на културата Вежди Рашидов. "Красиви плакати, хубави фланелки, хубави надписи, всичко това струва пари. Аз съм художник, все пак да не забравяме", описа картината на Орлов мост министърът пред Нова тв. Той подкрепи думите си с личен опит: "Години наред като войник съм писал много плакати, особено към 200 пъти: "Труд и учение".

Все повече българи купуват евтини апартаменти на Халкидики

в-к Сега

Падащите цени в Гърция окуражават все повече българи да купуват имоти там. Това забелязват и световните медии. "Покупките на имоти зад граница доскоро бяха привилегия единствено на по-заможните нации - англичани, холандци, поляци или румънци, но отскоро в графата "потенциален купувач" попаднаха и българите", коментира сп. "Форбс". При това апартамент почти на брега на гръцкото море вече може да се намери и за 30 000 евро.

Интересното е, че агенциите за недвижими имоти смятат, че в Гърция няма да се случи такъв срив на цените, какъвто видяхме у нас. Междувременно последното изследване на Global Property Guide показа, че само за първите три месеца на годината имотите у нас са понижили цените си с нови 6.21% на годишна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 20.06.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Костадин
преди 12 години
Много неясна статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още