IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сделките по сливания и придобивания у нас с 62% ръст до 1,2 млрд. евро за 2011 г.

Броят сделки се увеличава с 26% на годишна база до 120 през миналата година, показват данни на CMS Cameron McKenna

13:20 | 19.06.12 г. 1
Сделките по сливания и придобивания у нас с 62% ръст до 1,2 млрд. евро за 2011 г.

В сектора на приватизацията през 2011 г. основните сделки са за Булгартабак холдинг и продажбата на държавните по 33% в ЕРП-тата на ЕВН. Очакваме приватизацията да продължи, не само в България, но и в региона, споделиха експертите.

Интерес през 2011 г. е имало към енергетиката, както конвенционалната, така и възобновяемите източници, основно фотоволтаици, но и вятър.

Има дружества от Средния или Близкия Изток, които имат капитали, смятаме че това е натрупването на петролни пари и те инвестират в Бългаиря. Сравнително рядко такива пари се инвестират в алтернативни източници на енергия, но имаме и такива клиенти, споделиха от CMS Cameron McKenna.

В сектора на храните и напитките, както и продажбите на дребно, е имало голям интерес през 2011 г., тъй като това са антициклични сектори. Големите сделки в сектора са приватизацията на Булгартабак холдинг и покупката на собственика на Пикадили. Приватизацията на Булгартабак бе без особени изненади за съжаление, защото обявената и постигната цена бе 100 млн. евро, сподели Велико Савов.

Излязоха данните за консолидация в производството на зърно, като все по-малко производители получават по-голям дял в субсидиите.

Друга тенденция в сектора на храните и напитките е била аутсорсинга, като голямата сделка в този аспект е между Каменица и Монтерай суфле, в която Каменица стана последният от големите пивовари, който аутсорсва производството на малц.

В сектора на Телеком и IT най-голямата сделка е била продажбата на 50% от НУРТС, като цената на сделката се оценява като висока.

В сферата на медиите е имало изход на чуждестранни инвеститори, като например ВАЦ, ProSiebenSat и други.

Преструктурирането на бизнеса на Nokia, които са взели бизнеса на Motorola у нас, е пример, че родният пазар е малък и някой се отказват от него.

Като цяло има замръзване на фондовата борса и капиталовите пазари, като търговия и начин на привличане на пари. IPO-то на Дир.БГ бе изключително показателно, като те успяха да привлекат само 13,5% от това което търсеха, въпреки че това беше първото IPO след 3 години, смята Велико Савов.

Големите сделки, които са консултирани от CMS Cameron McKenna през 2011 г., са покупките на Mall of Sofia, Retail Park Plovdiv, на собственика на Пикадили (Delhaize Gropup Delta Maxi Grop), сделката на CVCI/NBGI за 90% от Престиж – 96 и други.

През 2012 г. очакванията са за дългово преструктуриране в сектора на недвижимите имоти. При възобновяемите енергийни източници ще има вторичен пазар на готови проекти.

Има доста предприятия, които търсят купувач, доста от тях са от хранителната индустрия, млекопреработватели, хлебопроизводители. Проблемът им е, че са малки и не могат да привлекат интерес. Няма го междинния играч, който да ги обедини и да ги продаде на по-голям. Усещането ни за малките предприятия е, че ще има доста придобивания между конкуренти, защото продаваните нямат друг изход, освен да се продадат, а купуващият търсят консолидация, сподели Атанас Бангачев.

През 2011 г. се появиха големи private equity компании, включително нови, но основно в Русия и Полша.

В България фондът Контур е действал на енергийния ни пазар, както в конвенционалната, така и в енергетиката от възобновяеми източници. Чешката Енергопро е придобила активите на Е.ОН.

За района на ЦИЕ има ръст на сделките с 12% на годишна база до 3 792 през 2011 г., докато сумата е 150 млрд. евро спрямо 149 млрд. евро за 2010 г.

Най-много сделки има в сектора на производството (753), финанси и застраховане с 409 сделки (много от тях в Румъния), услуги (396 сделки).

Като сума обаче лидер е секторът добив на полезни изкопаеми, включително злато, нефт и газ, с дял от 31%. Най-голямата сделка е за 8,5 млрд. евро в Русия за компания за добив на злато. Сектор финанси и застраховане е с 12,3% дял, а производството - с 11,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
gelkata15
преди 12 години
За мен този показва пране на пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още