IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сделките по сливания и придобивания у нас с 62% ръст до 1,2 млрд. евро за 2011 г.

Броят сделки се увеличава с 26% на годишна база до 120 през миналата година, показват данни на CMS Cameron McKenna

13:20 | 19.06.12 г. 1
Сделките по сливания и придобивания у нас с 62% ръст до 1,2 млрд. евро за 2011 г.

Сделките по сливания и придобивания в България отчитат 62% ръст на годишна база до 1,2 млрд. евро за 2011 г., показват данни на DealWatch за съвместна публикация на CMS Cameron McKenna, представени днес. 

Броят сделки се увеличават с 26% на годишна база до 120 за миналата година. През 2008 г. те са били 136 на стойност 2,13 млрд. евро.

По данни на DealWatch M&A Report Briefing, за първото полугодие на 2012 г. обаче има регистрирани 45 сделки по сливания и придобивания на стойност 194 млн. евро, което е спад в броя сделки с 24% на годишна база, а в сумата - с 80% на годишна база, спрямо 963 млн. евро за първата половина на 2011 г.

За последните 12 месеца до 20 юни 2012 г. има 113 сделки за 730 млн. евро, заяви Цветан Кюланов, ръководител на DealWatch M&A database.

Тенденциите през 2012 г. и 2011 г. са протакане на сделките и увеличен риск да не се стигне до подпис, заяви Атанас Бангачев, партньор в CMS Cameron McKenna.

Основен катализатор на процеса е наличието на дълг, основно банков, като преди 3 години кредитите са разсрочени и в момента идва моментът да се реши „какво правим“, заяви Велико Савов, старши сътрудник в адвокатското дружество.

Според него излизането от България е по-трудно и отстъпката при излизане може да е толкова голяма, че да не си струва влизането, поради което инвеститорите тук търсят по-голяма потенциална печалба.

Имаме купувачи, но те не могат да намерят цели за придобиване. Често предлаганата сделка е прекалено малка. Инвеститорите търсят нещо в рамките на 20-30 млн. евро. Като отсеем добрите бизнеси, остават малко цели, още повече като инвеститорът направи сравнение с продаваните проблемни активи в региона, заявиха консултантите.

Виждаме увеличаване на инвестициите в земеделието, включително в земеделска земя и фермерски бизнес, но това което пречи на сектора да стана наистина "горещ" е липсата на бизнеси които да се продават. Не просто земя в АДСИЦ, а земя, заедно с фермерски бизнес, с баланс, отчет за приходите, печалби и въобще бизнес.

Проблеми са разпокъсаността на земеделската земя, подобряване на качеството на обработка, рестрикциите от програмите за субсидиране на сектора. Земеделските земи обаче остават подценени, счита Атанас Бангачев.

Наблягаме на оптимистичните тенденции, но финансовата криза и проблемите около еврото тежат. Друг проблем е, че все още почти не може да се вземе банково финансиране за ново придобиване. Ако има съществуващ дълг, той се реструктурира, но привличането на нов дълг е много трудно.

Част от чуждестранните инвеститори напускат инвестициите си, в същото време между български компании се сключват много сделки, основно преструктуриране на съответния сектор. Често български собственици на малки предприятия виждат, че трябва да станат част от по-голяма структура, защото се чувстват несигурни и предпочитат да продават. Купувачите пък целят синергия от мащаба и възможност за препродажба на стратегически инвеститор след окрупняването.

Последна актуализация: 23:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
gelkata15
преди 12 години
За мен този показва пране на пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още