IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 юни

07:35 | 19.06.12 г.
Преглед на печата за 19 юни

Все по-едри земеделци

в. Капитал Daily

Тенденцията на окрупняване в земеделския сектор, която започна преди няколко години, продължава. Това се вижда от статистиката на кандидатите за европейски субсидии в сектора. Срокът за подаване на документи изтече на 9 юни. Според предварителните данни на фонд "Земеделие", предоставени на "Капитал Daily", през тази година намалява броят на стопанствата, искащи европейски средства, но се увеличава регистрираната площ. Преведено, това означава, че ще се обработва повече земя, но от по-малко земеделци.

Причините са няколко - през последните години зърнопроизводството е печеливш сектор и има средства за нови инвестиции, а бъдещите правила за евросубсидии ще бъдат обвързани с площите от миналите години. А и не е без значение, че земеделският сектор е подкрепен от над 1 млрд. лева субсидии годишно.

Чисто икономическият смисъл на окрупняването на обработваемата земя на стопанствата е, че постигат по-голяма ефективност. Причината е, че те ще могат да са по-механизирани, а и да печелят от мащаба.

Предизвестен купувач за топ терен

в. Капитал Daily

Поредният опит за продажба на недовършената сграда на ИПК на бул. "Цариградско шосе" изглежда решен, защото купувач ще е добре познатият кандидат - съседната печатница, която е под контрола на Ирена Кръстева. Причината е, че е единствен кандидат на предстоящия след седмица търг. Така при липса на състезание е ясно, че максималната сума, която ще получи държавата, е 20 млн. лв.

Дружеството "Издателско-полиграфически комплекс "Родина" (ИПК "Родина") остава единствен кандидат за незавършената сграда на бул. "Цариградско шосе", съобщиха от Агенцията за приватизация. Компанията е единствената, закупила тръжна документация след изтичането на крайния срок на 18 юни. Тя е собственост на групата "Обединени български вестници", чийто изпълнителен директор и мажоритарен собственик е Ирена Кръстева. Заедно със сина си Делян Пеевски тя управлява медийна група, финансирана от Корпоративна търговска банка.

Бюджетът бави заплати на наети по европроекти

в. Сега

До 8 месеца се бавят на места плащанията от бюджета за наетите по ОП "Развитие на човешките ресурси", научи "Сега". Към края на април неразплатените средства бяха около 9 млн. лв. Миналия месец от Баните, община Родопи, се оплакаха, че наетите не са получавали заплати от януари. По изискване общините са длъжни да предвидят разходи за заплатите на наетите за минимум 3 месеца напред, но често не успяват да го изпълнят заради орязаните си бюджети.

Проблемът вероятно ще се задълбочи още, тъй като социалното министерство реши да увеличи от 1 юли възнагражденията на наетите от общините по схемата "Развитие" от 290 на 380 лв. "За частните работодатели важат правилата за държавната помощ, затова наетите от тях получават по минимална заплата по схемата, но те са длъжни да дадат поне още толкова за осигуровки, отпуски или по-висока заплата. В публичния сектор такова изискване няма и наетите от общините вземат 290 лв., но от тях им се приспадат данъци и осигуровки. Така че става въпрос по-скоро за изравняване на заплащането", обясни Зорница Русинова.

Сметната палата откри куп нарушения в БНТ

в. Сега

Сметната палата откри куп нарушения във финансовото управление на националната телевизия за 2009 и 2010 г. От доклад на одиторите става ясно, че в БНТ са заобикаляли закона за обществените поръчки с бартерни договори, а с пари, отпуснати специално за изработването на филми, са покривани други разходи.

Проблеми има и при изплащането на хонорари, като честа практика е гражданските договори за дадена продукция да се сключват дори след излъчването й. От Сметната палата са констатирали още, че в телевизията не са правени годишни доклади за състоянието на движимото и недвижимото имущество и няма специализирано звено, което да се занимава с управлението му.

“Каменица” се сроди със “Старопрамен”

в. Стандарт

Българската пивоварна "Каменица" влезе в семейство, част от което е и "Старопрамен". "Каменица" вече е собственост на една от най-големите международни компании в сферата на пивоварната индустрия - Molson Coors. Това стана, след като окончателно беше завършен процесът на обявеното по-рано придобиване на групата "СтарБев", в чиито редици влиза българската компания, срещу сумата от близо 2,65 млрд. евро. След финализирането на сделката "Каменица" вече е част от подразделението Molson Coors Central Europe, в което влизат още пивоварни в Чехия (марката "Старопрамен"), Сърбия, Хърватия, Румъния, Унгария, Черна гора, Босна и Херцеговина и Словакия.

Връзката с данъчните вкара 1 млрд. в хазната

в. Стандарт

1 млрд. лв. са изтичали годишно от хазната преди свързването на касовите апарати с НАП, показа проверка на експертите на приходната агенция. Само ДДС измамите са носели годишна загуба от около 700-800 млн. лв. Това каза по телевизия България Он Ер Васил Панов, шеф на Дирекция "Контрол" в Националната агенция за приходи. Той обясни, че се работи по промени в наредбата за касовите апарати, според които всички търговски сфери ще трябва да свържат касовите си апарати с НАП. Вендинг машините са една от сферите, които ще трябва да се свържат с НАП. Автоматите за кафе, цигари и вафли, за правене на моментални снимки, както и детските клатушки до края на годината ще трябва да бъдат с касови апарати с дистанционна връзка с НАП.

Столичани ще отмарят в аквапарк

в. Новинар

В близко бъдеще столичани ще прекарват горещите летни дни, отмаряйки сред водните пързалки и останалите съоръжения на първия в София аквапарк. "В момента разработваме процедура за публично частно-партньорство за изграждането на голям аквапарк с минерална вода", съобщи пред „Новинар” кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Московска” 33 вече е предвидила терен за съоръжението в близост до село Чепинци. „София има ресурс да бъде атрактивна туристическа дестинация, но нямаме море. Затова е хубаво да имаме водни съоръжения, още повече че градът е богат с минерална вода”, подчерта кметът.

Бум на съкращения в завод за соларни панели

в. Новинар

Бум на съкращения в предприятие за производство на фотоволтаици тресе Силистра. Заводът производител в града ще прекрати дейността си. Основната причина е ниската изкупна цена за електричеството от соларни инсталации, обявена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, посочиха от компанията "Соларпро". Ударни съкращения ще има до края на лятото в предприятието за фотоволтаични панели в града.

Без работа до три месеца ще останат 156 работници от „Соларпро”. "В Силистра вече няма да се произвеждат фотоволтаици, а базата ще се използва за лабораторни изследвания", обясни пред "Новинар" шефът за връзка с инвеститорите в "Соларпро холдинг" Боян Бакърджиев. Там ще се тестват фотоволтаични модули на други производители на панели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още