IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 юни

07:41 | 18.06.12 г.
Преглед на печата за 18 юни

И след реформата на ГЕРБ 1/3 от българите се пенсионират по-рано

в. „Сега”

Пенсионната реформа на ГЕРБ, маскирана зад аргументите за стабилизиране на бюджета на държавното обществено осигуряване, на практика е ограничила достъпа до пенсия само на хората, които не търсят вратичка за по-ранно излизане от пазара на труда. Това показват окончателните данни на НОИ за новоотпуснатите пенсии.

Реформата уж трябваше да ограничи по-ранното излизане в пенсия, но данните на НОИ показват, че и през 2011 г. 1/3 от българите (32.5%) са успели да напуснат пазара на труда преди общоприетата тогава възраст от 60 г. за жените и 63 г. за мъжете.

Това е станало чрез освидетелстване от ТЕЛК или заради опциите за ранно пенсиониране. През 2010 г. делът им наистина беше малко по-голям - 34.1%, но това може да се обясни с бума на пенсиониращи се заради реформата млади военни и полицаи. 

Законът за царските имоти остава за следващия парламент

в. „Сега”

Законът за царските имоти най-вероятно ще остане за следващия парламент. Това признаха пред "Сега" от ръководството на ГЕРБ. Управляващите изтъкват, че има много важни закони, които трябва да бъдат приети до края на мандата, и едва ли ще остане време за регламентиране на царската реституция. В ГЕРБ дори не си спомнят кога за последен път темата за имотите на Симеон Сакскобургготски е била на дневен ред.

Изискването за закона бе записано в мораториума върху стопанската дейност в царските имоти, приет от парламента в края на 2009 г. Юристи и от управляващите, и от опозицията признават, че заради решението за мораториум Симеон има реални шансове да осъди България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. И този шанс се увеличава заради забавянето на приемането на закона.

1/5 от бензиностанциите продавали некачествено гориво

в. „Сега”

Около 20% от проверените през първите три месеца обекти за доставка и търговия с гориво са се оказали в нарушение, показва справка на държавна агенция "Метрологичен и технически надзор".

От януари до март са били проверени близо 140 обекта в цялата страна - 137 вериги или малки бензиностанции, 1 петролна рафинерия и 1 автоцистерна. Взети са били проби от над 260 течни горива, като при 26 от тях се оказало, че не са качествени.

В други 6 от случаите пък не е било спазено изискването за влагане на 5% биодобавка в дизела, макар това да е задължително от началото на годината, заяви икономическият министър Делян Добрев.

От началото на юни са започнали и проверки за влязлото в сила изискване за влагане на биодобавка от 2% и в бензините. То е заложено в Закона за ВЕИ и за доставчиците на гориво е в сила от началото на месеца. З

В Русе може да има още един Дунав мост

в. КапиталDaIly

Има идея да се разшири съществуващият мост над река Дунав при Русе или да бъде изграден втори, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БТА. Тя участва в организиран от евродепутата Мария Неделчева дебат за Дунавската стратегия в Русе.

Сред големите проекти за страната ни, заложени в документа, са изграждането на още два моста в българо-румънския участък от реката - при Оряхово - Бекет и при Силистра - Кълъраш.

За тези два обекта вече има подписани меморандуми с Румъния. Те, както и всички останали проекти в стратегията трябва да бъдат готови на идейно ниво до следващата година, за да може от 2014 г. да се кандидатства за финансирането им.

Според регионалния министър темата за разширение на сегашния мост край Русе или изграждане на нов е изключително важна и когато се говори за развитието на Дунавския регион, и предвид предстоящото строителство на пътя Русе - Свиленград, което ще се финансира на принципа на публично-частното партньорство. Трасето с дължина от 300 км ще свърже двата гранични пункта.

Застраховка - от кабелната, заем - от телефона

в. КапиталDaIly

Ако изобщо има нещо по-ценно от пари на момента, това е сигурни пари в бъдеще. Затова и думата "абонат" звучи по-мелодично от "клиент".

За да си осигурят дългосрочно обвързване с клиентите и да ги превърнат в истински абонати, телекомуникационните компании са готови на всичко.

И колкото повече приходите им се свиват, пазарът се консолидира, а парите за харчене в домакинствата намаляват, толкова повече операторите на мобилна и фиксирана телефония, интернет и телевизия се стремят да обхванат по-голяма част от услугите, за които всяко семейство плаща, макар и те да нямат нищо общо с комуникациите: СОТ, гориво, лихви по кредити, застраховки.

За момента едно от най-алтернативните предложения в тази посока е на столичния интернет оператор "Нет 1", който включи застраховка имущество към пакетите си за достъп до глобалната мрежа и телевизионен сигнал. Допълнителната услуга е безплатна за потребителите, ако сключат договор с "Нет 1" за 18 месеца.

Губим още 300 млн. евро от Брюксел

в. „Стандарт”

България ще изгуби още около 300 млн. евро от парите, които Брюксел дава за развитие на фермите и селата ни. Това прогнозираха пред "Стандарт" експерти, работещи по Програмата за развитие на селските райони.

Сумата вероятно ще бъде отрязана заради невъзможността ни да усвоим парите за биоземеделие. Това са приблизително 400 млн. евро, предвидени в така наречената Приоритетна ос 2 на ПРСР. Те трябва да бъдат раздадени за агроекологични плащания в периода 2007-2013 г.

До момента обаче парите, които Държавен фонд "Земеделие" е успял да договори, са около 50 млн. евро. Според експертите на Разплащателната агенция до края на програмния период - 2013 г., вероятно ще успеем да усвоим още най-много толкова, защото кандидатите са много малко. Макар в последните години броят им да расте, в момента биофермерите са около 2500 при предвидени за подпомагане 40 000 екостопанства.

Вадят на светло договорите на медии с партии

в. „Новинар”

Всички медии да публикуват в интернет договорите си с париите. За такива промени в Изборния кодекс се обяви шефката на правната комисия Искра Фидосова. По думите й медиите трябва да публикуват са своите сайтове договорите, които сключват с участници на изборите, независимо дали са партии, коалиции или комитет.

Според Фидосова, за да има ефективна борба срещу купуването на гласове, трябва да се използват СРС-та. Вероятно следващата седмица ще бъдат предложени поправки в Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за електронните съобщения. Целта е да се разреши използването на специални разузнавателни средства при разследване на купуване на гласове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още