IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павлова: Втори мост над Дунав може да се извиси край Русе

Финансирането може да е или от Катар, или по програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния

12:32 | 16.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Павлова: Втори мост над Дунав може да се извиси край Русе

Има идея за изграждане на втори мост над река Дунав край Русе или разширение на сегашния. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в крайдунавския град, където участва в обществен дебат на тема  "Дунавската стратегия - възможност да градим регионите в Европа" по инициатива на евродепутата Мария Неделчева, предаде БТА.

Павлова обясни, че в момента тече работата по отделните приоритетни оси и области по Дунавската стратегия - да се координират и да започнат да се изготвят проектите. Много е  важно през тази и следващата година те да бъдат идентифицирани и да бъдат готови поне на фаза идейни проекти. 

„Затова правим тази обиколка с евродепутата Мария Неделчева - по нейна инициатива, за да видим каква е готовността по отделните приоритетни оси", каза Павлова.  По думите ѝ сред големите проекти, които са били отбелязани по Дунавската стратегия, са и двата моста над река Дунав - при Оряхово-Бекет и при Силистра - Кълъраш.

„Бих добавила и темата за разширение на сегашния мост край Русе или изграждане на нов. Това е изключително важно според мен, още повече от стратегическа гледна точка - не само за Дунавския регион, но и България като държава на кръстопът, през  която преминават пет от европейските транспортни коридори, както и желанието на правителството, макар и на принципа на публично-частното партньорство, да изградим пътя Русе-Свиленград. Това е изключително важна пътна връзка, която ще даде възможност Русе да бъде стратегически координационен център на транспортните връзки и ще доведе безспорно до  необходимост за нов мост или разширение на сегашния", каза Павлова и допълни, че по този начин се доразширяват приоритетите, за които през следващия програмен период България  ще трябва да покаже своята проектна готовност.

Павлова смята, че има две опции за осигуряване на инвестициите за този проект. Първата е  свързана с преговорите с Катар за пътя Русе - Свиленград, към които може да се добави и изграждането на втори мост или разширение на сегашния. Втората възможност е да се търси финансиране от програмата за трансгранично сътрудничество България - Румъния.

„Тази програма не е толкова голяма като бюджет, но тя винаги финансира стратегически проекти. Ако успеем да постигнем съгласие при преговори с румънската страна, че и за двете държави това е важно, бихме могли да се опитаме да го идентифициране като стратегически важен проект", обясни Павлова.

От своя страна Мария Неделчева отбеляза, че загубите за корабоплаването заради ниското ниво на реката през есента на миналата година са изчислени на 6 млн. евро.

Сред останалите участниците в обществения дебат са зам.-министърът на регионалното развитие на Румъния Марсел Болос, генералният секретар на Съвета за Дунавските градове и региони Ерик Барта, зам.-министърът на туризма Иво Маринов и представителят на Европейската комисия от дирекция "Регионална политика" Натали Вершелде. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още