IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите срещу Закона за горите вече са в цялата страна

ДСБ-София поиска оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов

11:59 | 16.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестиращите настояват президентът Росен Плевнелиев. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Протестиращите настояват президентът Росен Плевнелиев. Снимка: Investor.bg

Въпреки вчерашното обещание на министър-председателя Бойко Борисов да забави процедурно, но неясно как, обнародването на спорните текстове от промените в Закона за горите и те да бъдат коригирани, днес активистите, протестиращи няколко дни срещу измененията, се канят да се съберат на Орлов мост за четвърти пореден път.

В събитието ”Блокирай Орлов мост IV” във Facebook до момента са заявили участие почти 4000 души. Поканените надхвърлят 55 000 души. Дотук всички протести срещу Закона за горите, които парламентът прие на второ четене тази седмица, тръгваха именно от социалните мрежи.

Въпреки че вчера правителството и представители на екоорганизации постигнаха съгласие по три точки от спорните промени в Закона за горите, протести имаше и снощи. 

Девет души са били арестувани, съобщи главният комисар на МВР Калин Георгиев днес по ТВ7. Част от участниците в протеста алармират за полицейско насилие. 

Стигна се и до инциденти с журналисти. Операторът на бТВ Иван Филчев беше набит от един от протестиращите, а камерата на медията беше счупена.

В групата, която организира днешния протест се чуват разнопосочни мнения за случилото се. Част от протестиращите призовават да не се стига до агресия, защото това дискредитира протеста. Други обаче подкрепят постъпката на момчето, което наби оператора.

По най-спорния въпрос - дали да се прави промяна на предназначението на горски територии, когато става въпрос за строеж на спортни съоръжения, все още няма постигнато съгласие. Разговорите продължават и в понеделник.

Междувременно стана ясно, че протестът обхваща и други градове. Пловдив се включва в протеста, като активистите ще се съберат на площад Съединение в 18.30 часа. До този момент потвърдили участието си са 95 пловдивчани, а 41 са отговорили, че може би ще са там. Поканени са 3 319 човека.

По-рано днес стана ясно, че ДСБ-София иска оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов заради Закона за горите. Ако президентът не наложи вето на Закона за горите, депутатите на ДСБ ще внесат промени, които отменят всички лобистки текстове в закона, заявиха от партията на Иван Костов.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
математикa
преди 12 години
Неграмотни млади хора... Много по-полезно би било да се борят за всеки "зелен" квадратен метър в София. До се грижат за дърветата там - да оформят корони, варосват стволове, да махат изсъхналите клони, да засаждат нови дървета, а когато са по-свободни да садят и извън София - пустеещи земи бол в милата родина. Ама да бучат срещу изграждането на инфраструктура?? Все едно някой от тях би отишъл на екскурзия в напълно дива амазонска пустош например... Абе врява да става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още