IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 юни

07:40 | 15.06.12 г.
Преглед на печата за 15 юни

Само преселението на данъчни и митничари ще струва стотици милиони

в. „Сега”

Преместването само на две държавни структури от столицата в провинцията ще струва милиони. Това става ясно от съвместно писмо на Централното митническо управление, което трябва да отиде в Русе, и на Централното управление на НАП, чието преместване е планирано за Велико Търново, в което подробно се аргументира нерентабилността на разселването. Допълнително стотици хиляди ще отиват за командировъчни.

От НАП припомнят, че преди 10 г. пригодяването на готова сграда за нуждите на централното управление е било оценено за над 100 млн. лв. Сметката е правена по повод на провеждането на тръжна процедура за заем от Световната банка, която е прекратена през 2008 г.

"Във връзка с това считаме, че преместването на ЦУ на НАП в друг град, а не само от една сграда в друга, би струвало на държавата и на данъкоплатците много повече пари", твърдят данъчните. Освен това през 2011 г. правителството им е предоставило допълнителна сграда, в която вече са инвестирани средства за ремонт.

"Алфа рисърч": Доверието към Борисов все по-малко влияе на подкрепата за ГЕРБ

в. КапиталDaIly

Подкрепата за ГЕРБ продължава плавно да ерозира, макар че управляващите успяват да запазят одобрението за дейността на оглавяваните от тях институции на равнището отпреди три месеца. Това показва новото проучване на социологическата агенция  "Алфа Рисърч".

Оценката за премиера Бойко Борисов остава положителна (36% положителни срещу 33% отрицателни оценки), макар и с разлика от едва 3% в полза на одобрението. Според "Алфа Рисърч" доверието към него обаче все по-малко играе стабилизираща роля за електоралната подкрепа към управляващите.

Потенциалният вот за ГЕРБ, който в началото на юни е 22.3%, се премества по-близо до дела на хората с положителна оценка за кабинета (22%), отколкото до тези, харесващи премиера. Досега подкрепата за ГЕРБ неизменно беше по-близко до по-високия рейтинг на премиера, отколкото до одобрението за правителството, отбелязват социолозите.

Хотел "Вила Аспа" излиза на търг за 1.225 млн. лв.

в. КапиталDaIly

Хотелският комплекс "Вила Аспа" в с. Баня, община Разлог, се предлага за продан от съдебен изпълнител за сумата 1.225 млн. лв. В офертата влиза и поземлен имот с площ 2901 кв.м.

Това става ясно от обява в регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители. Срокът за подаване на предложения вече тече, а отварянето на предложенията ще стане на 16 юли в сградата на районния съд в Разлог.

Комплексът е определен за селски туризъм и включва четириетажна масивна сграда от две тела с разгъната застроена площ 2975 кв.м, както и допълнително застрояване от 45 кв.м. Хотелът е въведен в експлоатация през 2005 г. и има разрешение за ползване на минерална вода от МОСВ, което обаче е изтекло в края на февруари тази година.

Европари вдигат с 2% заплатите

в. „Стандарт”

Парите от Европа вдигат заплатите, повишават потреблението и намаляват безработицата. Страната ни догони един от лидерите в усвояване на средствата от ЕС - Полша.

По европейските програми вече са подписани договори за 75% от предвидените пари от Брюксел, или за 9,7 млрд. лв. Най-много са договорените средства по двете инфраструктурни програми - "Транспорт" (91,5%) и "Регионално развитие" (81,4%). До момента са усвоени близо 23% от средствата или 2,9 млрд. лв. Повечето програми са с малко над 20% усвоени средства, като изключения правят "Околна среда" (12%) и "Административен капацитет" (31%).


Купуваме с GSM-а билети за рейса

в. „Стандарт”

Билети за градския транспорт ще се купуват с GSM-а. М-Тел си партнира с градския транспорт за разработване на система за заплащане на билети с мобилни телефони. Това каза Красен Хинков от мобилния оператор по време на технологичното изложение Webit България.

По думите му основните пречки за разпространение на мобилните разплащания досега са били липсата на развита инфраструктура, слабото проникване на смартфоните и все още ниския брой на доставчиците на услуги в сферата.

5,5 млн. лв. повече от данък сгради в София

в. „Новинар”

Столичната община е отчела по-висока събираемост от данък сгради. В общинската хазна са влезли с 5,4 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

До края на май кметството е събрало 41,8 процента от заложените средства от данъчни и неданъчни приходи.

Въпреки това до момента „Московска” 33 е събрала 219,3 млн. лв. при заложени 523,8 млн., което е с 5,5 млн. лв. по-малко спрямо същия период на миналата година. Според Барбалов разликата се дължи на промяната на крайните дати за плащане на налозите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още