IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 юни

07:40 | 14.06.12 г.
Преглед на печата за 14 юни

Концесия на хоризонта за газовото находище в Девенци

в. Капитал Daily

Концесионният договор за добив на природен газ от находището край село Девенци, Плевенско, разработвано от американската компания "Дайрект петролеум", може да бъде подписан до месец. Това каза за "Капитал Daily" управителят на фирмата Кольо Тонев. Ден по-рано министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев съобщи, че компанията вече има положителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), което е задължителна стъпка преди подписването на концесионния договор.

Документът е одобрен от екоминистерството на 8 юни и по закон трябва да влезе в сила в 14- дневен срок, каза Тонев. По думите му тепърва компанията ще преговаря по условията на този договор, който трябва да бъде изготвен от министерството на икономиката и енергетиката и одобрен от Министерския съвет. От министерството обаче не успяха да отговорят до редакционното приключване на броя вчера доколко този срок е реалистичен.

"След като това стане, ще са нужни 3-4 месеца за сондаж, с който ще бъдат добити първите количества природен газ", посочи Тонев. Това означава, че след около пет месеца местният добив значително ще се увеличи, макар че Тонев не можа да посочи колко точно газ ще бъде добит от първия сондаж. Общият брой на добивните сондажи, които ще бъдат направени в находището, е 15-16, посочи Тонев.

Общината разтегна двойно центъра на София за по-висок данък сгради

в. Сега

До над 100% ще се увеличи данък сгради на 168 000 собственици на имоти в София постепенно от следващата година. Най-драстична е промяната за живеещите в съседните на центъра райони, тъй като Столична община е преценила, че в последните години е инвестирала в тях достатъчно, за да ги облагороди от по-ниските категории до най-качествената - първа. Това се разбра вчера при представянето на новото данъчно зониране на града.

Центърът на София ще обхваща почти двойно по-голяма територия - в него вече ще влизат районът около Централна гара, автогарата, кварталите "Сердика", "Оборище", "Възраждане", част от "Банишора" (от ул. "Опълченска" към гарата), бул. "Мария Луиза" и "Сливница". Всички те ще трябва да минат от IV или III в I зона. Така данък сгради на част от собствениците в тези райони ще се увеличи повече от два пъти. Това обаче ще се случи в рамките на 10 г.

"На всеки три години зоната ще се изкачва с едно стъпало нагоре, за да няма рязко покачване на налозите", обясни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Мотивите са, че така границите на централната градска част по данъчното зониране ще се изравнят с границите, заложени в закона за устройството и застрояването на София от 2007 г.

Кабинетът даде 68 хвърчащи обещания на хората с увреждания

в. Сега

За поредна година правителството прие план за осигуряване на равни възможности за хората с увреждания без никакви конкретни ангажименти и без яснота за финансовия ресурс, който ще е необходим. В 68 точки кабинетът си постави цели, голяма част от които фигурираха и в стария план за 2010-2011 г. И тогава, и сега ясни критерии за изпълнението няма, което позволява на институциите да отчитат и най-дребната придобивка като успех.

И тази година като основна цел се сочи осигуряването на достъп до спортни и културни обекти. Тук като отговорни институции са посочени цели четири вида организации - спортното министерство, кметовете, собствениците на такива обекти и неправителствените организации. По адрес на финансирането е казано само, че то ще се осигурява в рамките на бюджетите на съответните институции. Колко точно обекта следва да се ремонтират, не е ясно, дори за министерството на физическото възпитание, което е пряко подчинено на кабинета.

22 фирми искат да правят спешния ремонт на трите виадукта

в. Сега

Изключително голям интерес от страна на строителния бранш у нас и в чужбина за спешния ремонт на трите виадукта по магистралите отчете пътната агенция. До вчера 22 компании са закупили документи за участие в обществената поръчка, чиято прогнозна стойност е 43 млн. лв. Заради "засиления интерес на големите международни компании" АПИ взе решение да удължи крайния срок на иначе спешните ремонти до 26 юни. Първоначално обявеният срок беше до 15 юни. Удължаването на срока с 10 дни ще даде възможност на чуждестранните участници да се запознаят по-добре с процедурата и да подготвят качествени предложения, обявиха от пътната агенция.

Макар че има прогнозна стойност на поръчката, ГЕРБ се възползва от вратичката в закона за обществените поръчки, за да избегне търга за избор на фирми и да премине към съкратената процедура. Мотивът е, че АПИ не може да определи точно какви дейности трябва да се извършат по трите моста, тоест колко тежко е състоянието им и колко ще струват те. Това трябва да кажат фирмите на базата на собствените си експертизи.

Бюрокрацията ще прогони един от най-големите инвеститори

в. Сега

Само ден след като премиерът Бойко Борисов се похвали, че у нас започват да идват "истински инвеститори", производителят на торове и инвеститор клас А - "Агрополихим", предупреди, че не може да се справи с бюрокрацията и вероятно ще изнесе производството си зад граница. "Информирахме синдикатите, че ще ни се наложи да започнем преговори за масови съкращения на служителите, тъй като вече не можем да работим нормално. Ще демонтираме инсталацията и ще се изнесем в чужбина", заяви по-рано Александров, цитиран от "Капитал Daily". В предприятието работят 1100 души.

От осем години компанията се опитва да започне строеж на ново депо за отпадъци, но е блокирана от земеделското министерство, което е собственик на земята. Със случая се е заела специална комисия към агроминистерството, която трябва да подготви документите за право на строеж на база оценка на терена. През годините министерството дори е изгубило част от документите, свързани с искането на компанията, стана ясно от думите на изпълнителния й директор Васил Александров.

Казваме на банка за любовница в чужбина

в. Стандарт

Банката ни ще знае, ако пращаме големи суми на любовница в чужбина или за лечение на близък зад граница. Преводите на едри суми към страни извън ЕС вече няма да става безконтролно и "невидимо". За това ще се погрижи подготвената нова наредба, според която всички преводи към страни извън ЕС за над 30 хил. лв., ще стават само след като представите документи за целта на плащането пред банката.

Българска народна банка съвместно с Министерството на финансите са изготвили списък на нужните документи, засягащи 19 най-чести случаи, налагащи преводи в чужбина. Например при внос на стоки плащането трябва да бъде придружено от договор, фактура или митническа декларация.

При изплащане на дивидент към даден акционер от страна извън ЕС ще трябва копие от решението на общото събрание на дружеството, а при изплащане на вноски по заеми - договор за кредит. Дори паричните преводи, предназначени за посолствата на България в страните извън ЕС, ще бъдат с приложени документи.

Чукчи купуват имоти на морето

в. Стандарт

Жители на Сибир са сред новите клиенти на пазара за недвижими имоти край морето, съобщи за "Стандарт" управляващият директор на агенцията за недвижими имоти "Форос" Добромир Ганев. Хората от Сибир имат пари за инвестиране благодарение на работещите там предприятия.

Братушките, сред които и чукчи, купуват предимно малки апартаменти тип "студио" на цени  25-35 хил. евро. Страната ни винаги е била привлекателна за руснаците заради ниските цени и хубавия климат. Кризата не е повлияла на купуването на апартаменти във Варна и месечно има над 1000 сделки, посочи Ганев.

За първите няколко месеца на годината спадът в цените е 2-3%. Най-евтин дом може да се купи в крайния квартал "Владиславово" на цена 400-500 евро на кв. м. В широк център или близо до морето жилищата се продават по 1000-1050 евро на кв. м. Луксозните апартаменти в най-скъпата част на Варна не падат под 1200-1300 евро.

Глобяват "Горубсо-Мадан" заради смъртта на работник

в. Новинар

"Горубсо-Мадан" ще отнесе глоба от 1500 до 15 000 лева заради смъртта на 50-годишния работник Асен Калинов.

Мъжът загина след срутване на скална маса в рудник на 6 юни. Въпреки че миньорът сам е навлязъл в забранена зона, предприятието ще бъде санкционирано заради това, че не е обозначило и заградило опасния участък, съобщи директорът на пловдивската Инспекция по труда Атанас Чернаев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още