IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Законът забранява и пушенето на някои открити места

Министерството на здравеопазването публикува на сайта си отговори на най-често задаваните въпроси за прилагането на забраната

10:19 | 12.06.12 г. 2
Законът забранява и пушенето на някои открити места

Пушенето на открито към заведенията за хранене е разрешено само при условие, че откритата площ не е част от прилежащия терен на площадка за игра.

Това става ясно от отговорите на най-често задаваните въпроси за прилагането на забраните за тютюнопушене на сайта на Министерството на здравеопазването.

Няма нормативна забрана за пушенето в открита лятна градина в заведение, когато там има и деца. Изключение са само случаите, когато там е организирана проява за деца и ученици.

За закрито обществено място се приема помещение или пространство, което е покрито с покрив или навес и има най-малко три плътни стени (страни), без значение от какъв материал са направени, нито дали структурата е постоянна, допълват здравните експерти. 

Те допълват, че границите на площадките за игра, на които тютюнопушенето не е разрешено, трябва да са ясно обособени и разграничени от останалата част на съответния обект - заведение, търговски обект, хотел, бензиностанция. Забраната за тютюнопушене не се отнася за прилежащите тротоари на площадките за игра.

Тютюнопушенето на тераси и балкони не е забранено.

На открити басейни също може да се пуши, с изключение на случаите, когато там се провеждат спортни или културни прояви.

Пушенето не е забранено и на прилежащите тротоари към висшите училища, а само на тротоарите към ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца.

Цигара може да се пали и в парковете, но не и на детските площадки, където има прояви за деца.

Не се правят изключения от забраната за пушене на закрити обществени места, ако определено мероприятие е обявено за частно. Това не променя характера на обекта, ако той е закрито обществено място, и съответно не отпада прилагането на нормативно установените забрани, обясняват експертите.

За разлика от миналото лято, през този сезон се очертава драма по плажове. Забраната не засяга плажовете и се очакват различия между пушачи и непушачи. Едните ще настояват пред здравните инспектори, че плажът е открито място, а противниците ще апелират, че това все пак е обществено място, където се събират и много деца. Плажовете са открити обществени места, така че реално не ги засяга закона, поясни пред bTV Димитър Димитров, директор на дирекция "Обществено здраве" в здравното министерство.

Не така стоят нещата при откритите крайбрежни заведения. За тях забраната за пушене не важи. Някои от плажните барове, които са полузакрити, имат статут на открито заведение и клиентите им могат да пушат спокойно. В закона обаче няма понятия като „полуоткрити", „лятна градина" или „полузатворени пространства", което допълнително обърква инспекторите.

Броят на проверяващите никак не е малък, но без полиция те не могат да глобяват, допълва Димитров. Затова здравните власти са изправени пред дилемата колко полицаи да командироват, така че здравните инспектори да вършат работата си ефективно.

За първите десет дни от началото на забраната за пушене на закрито здравните инспектори от районните здравни инспекции са извършили в цялата страна общо  7 229 проверки, а проверените обекти в цялата страна са 6 870.  

Съставени са 16 акта за тютюнопушене на работно място, в училище, в обект за хранене и развлечение. Издадени са общо 193 предписания за констатирани пропуски или неправилно интерпретиране на изискванията на закона, както и с превантивна цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
YordanGeorgiev
преди 12 години
Как може да отделят толкова време за да приемат закона, но не и да го доизпипат за да няма двусмислия !!! Хубава работа ама българска работа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 12 години
Кампанията е пример за това, как управляващите могат да злоупотребяват с една добра идея, за да отвличат вниманието на обществото от сериозните му проблеми към медийно "интересни" казуси с комичен характер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още