IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерите за първи път получиха агросубсидии по НАТУРА

Фонд „Земеделие“ ще изплати 4,4 млн. лв., съставляващи 95% от подадените заявления за финансиране

15:11 | 11.06.12 г.
Фермерите за първи път получиха агросубсидии по НАТУРА

От утре фонд „Земеделие“ започва да изплаща субсидиите на фермерите, чиито земи попадат в екологичната мрежа "Натура 2000" и за които през миналата година те са прилагали екологични практики за опазване на природата, съобщиха от ведомството.

Ще бъдат изплатени 4,4 млн. лв. на над 2 250 фермери, които са подали заявления. Досега фондът е одобрил 95% от заявленията. По закон субсидиите се изплащат до края на юни на следващата година.

Субсидирането е по програмата за селските райони и започна да се прилага в страната от миналата година. То е своеобразна компенсация на стопаните, които не могат да развиват земеделие в защитените територии.

За да запазят редките видове птици или растения, те косят ливадите само в определени периоди през годината, изграждат естествени съоръжения, които осигуряват опазването на местообитанията и др.

Субсидиите се предоставят при стриктно спазване на забраните и ограниченията за съответната защитена зона, поддържат земята в добро земеделско и екологично състояние и изпълняват законоустановените изисквания за управление, припомниха от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още