IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството обяви нови три защитени територии

Зоните с национално значение вече са 965, като територията им надхърля 5,8 милиона декара

13:37 | 11.06.12 г.
Екоминистерството обяви нови три защитени територии

Екоминистерството обяви още три местности за защитени територии от национална значение. С тях общият брой на тези зони става 965 с територия от над 5,8 млн. дка, съставляващи 5,3% от територията на страната, съобщиха от ведомството.

Трите зони са в местността „Голо Бърдо” до радомирското село Червена могила, край благоевградското село Логодаж и в землището на благоевградското село Гайтаниново. И в трите зони се намират редки растителни видове.

Новите зони са открити след съответните проучвание по проект „Изграждане на мрежа от защитени територии за опазване на растенията в България”, който екоминистерството изпълнява съвместно с Института за биологично разнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Проектът е с продължителност 42 месеца и е насочен към опазване на уникални за България видове, повечето от които „редки” и „застрашени”.

Обособяването на защитените територии е свързано със задължително прилагане не определени изисквания от страна на местното население, което е длъжно да опазва ценните растителни и животински видове. Голяма част от тях попадат и в еворпейската екологична мрежа НАТУРА, за която се изплащат допълнителни евросубсидии.

От началото на тази година са обявени общо 13 нови защитени територии и е увеличена площта на други две съществуващи зони - „Миджур” в землището на видинското село Горни Лом и природна забележителност „Белоградчишки скали”.

До края на 2012 г. предстои да бъдат обсъдени още над 30 предложения за нови защитени територии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още