IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 юни

07:35 | 11.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 11 юни

Екоспънка за "Южен поток"

в. Капитал Daily

Въпреки обещанието на българското правителство за ускоряване на газопровода "Южен поток" има сериозно забавяне на някои от процедурите, без които строежът на трасето няма как да стартира. Става въпрос за все още неизбраните изпълнители на оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) и териториалното планиране на проекта, което се бави вече втори месец, научи "Капитал Daily".

Консултантът трябваше да бъде определен до 23 март. Това беше и един от акцентите в съобщението на "Газпром" след визитата на изпълнителния директор на дружеството Алексей Милер в България в края на февруари. Именно тогава беше договорна и отстъпката от 11% в цената на руския газ за България.

Без да бъде направена въпросната екологична оценка, България няма как да подпише инвестиционното споразумение за "Южен поток", което Москва очаква да се случи през ноември тази година. Опасенията на "Газпром" за забавяне на проекта от българска страна са причина договорената отстъпка в цената на газа от 11% все още да не е влязла в сила. За Москва е критично важно да започне изграждането на "Южен поток", до края на годината, а отсечката в България да бъде първата фаза от него.

Бюджет по нови правила

в. Капитал Daily

Нов закон за публичните финанси ще замени сега действащия Закон за устройство на държавния бюджет. Капитал Daily разполага с проектодокумента, който е почти завършен и предстои да се публикува за обществено обсъждане.

Документът ще задължава министъра на финансите да сигнализира при данни за неизпълнение на приходите и незабавно орязване на разходите, а дори и за актуализация при по-сериозно неизпълнение. В сега действащия устройствен закон подобни изисквания не са заложени. Липсата им позволи на тройната коалиция да управлява сякаш през 2009 година няма криза.

Плюс на новия закон са и изискванията за ефективно управление на публичните финанси и провеждането на програмно бюджетиране. Залагат се критерии и за по-висока публичност, особено в моменти на криза. Изпълнението на тези разпоредби обаче не се гарантира, тъй като не са посочени критерии за ефективност.

Държавата иззе от фирмите си 276 млн. лв.

в. Сега

Рекордни постъпления от дивиденти на фирми с държавно участие отчете финансовото министерство. Към 31 май - срока за привеждане на отчисленията от печалбата за повечето дружества, в бюджета са постъпили 276 млн. лв. - близо 60% над приходите за 2011 г. Част от ръста идва от извънредното решение на кабинета да изиска всички неразпределени печалби от предходни години. Това кърпи временно бюджета, но обезкръвява компаниите и прави невъзможно изпълнението на по-сериозна инвестиционна програма.

"Българският енергиен холдинг", "Държавната консолидационна кампания", "Летище София" и РВД са начело в списъка по размер на дивидента. БЕХ е превел солидната сума от 141 млн. лв., ДКК - 93 млн. лв., летището и РВД - съответно по 10 и 7 млн. лв. Дивидентът на ДКК е от продажбата на държавните акции в ЕVN.

От изплащане на дивидент не бе освободен и фондът за органите на местното самоуправление в България, по-известен като ФЛАГ, който отпуска заеми на общините за подготовка на проекти по еврофондовете. ФЛАГ е превел на държавата 3.9 млн. лева. 4 млн. лв. е и дивидентът на оръжейния търговец "Кинтекс", а пристанище Варна и АДИС се отчитат с по 2.9 и 2.5 млн. лв.

София готви скок на десетки такси за фирми и граждани

в. Сега

Столичната община се кани да промени ценоразписа за услугите на своите чиновници, като въведе 20 нови такси и като увеличи 32 от съществуващите. Промяната ще обхване широка гама от дейности, засягащи фирми и граждани - издаване на скица от кадастъра, удостоверения, вписване в регистри и др. Предложенията вече се обсъждат по комисиите, като се очаква да бъдат гласувани на 28 юни и да влязат в сила още от 1 юли.

Въвежда се например такса за проверка от инспектората по искане на етажната собственост - 10 лева. Новост е и удостоверяването на административен адрес - то ще се получава срещу 3.50 лева. Издаването на констативен акт за необходим ремонт в общи части на сграда ще струва 40 лева. 10 лева ще трябва да плати гражданин, който поиска от своята община да получи документ по гражданска регистрация от друга районна администрация. 10 лева ще струва на фирма издаването на дубликат от архива на търговския отдел. Комплектоването на преписки за покупка или за пристрояване на общински имот ще се таксува с 30 лева. Издаването на дубликат на разрешително за таксиметрова дейност ще е 20 лева. Билетите за зоопарка ще поскъпнат двойно - 2 лева за дете и 4 - за възрастен.

Пазарът на лекарства се ориентира към по-големи аптеки

в. Сега

В София и по-големите градове има тенденция да се закриват все повече малки аптеки, а паралелно с това да се откриват по-големи, собственост на вериги, обясни пред "Сега" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. "Явно хората предпочитат по-големите аптеки", смята той. Досегашната практика е най-често аптеките да са от по 20-30 квадрата, но в момента поне 5 вериги разкриват все повече аптеки в столицата, като те са с минимум 100 кв. м площ.

Това значи, че полека-лека моделът един фармацевт - една аптека отстъпва на веригите, които предлагат и много козметика. В момента веригите не са и забранени по закон, въпреки че години наред съществуваха, без това да е разрешено официално. Напоследък не е често срещано и нововъзникналите вериги да са собственост на търговци на едро или производители на лекарства, каквато беше практиката само преди няколко години.

Следващият кабинет с двойни заплати

в. Стандарт

Премиер и председател на парламента със 7 бона заплата. Толкова ще взимат наследниците на Бойко Борисов и Цецка Цачева, ако депутатите приемат подготвения от финансовото министерство Закон за висшия държавен служител. Новият проект ще обхване също така министрите и заместниците им, зам. парламентарните шефове, президента, вицепрезидента, както и членовете на независимите комисии, съобщи пред "Стандарт" вицепремиерът Симеон Дянков.

На практика това означава, че в следващото правителство заплатите ще бъдат два пъти по-големи. В момента премиерът Борисов взима под 3300 лв. "Не е реално човекът, който отговаря административно за цялата държава, да има такава заплата. Това трябва да се промени, за да е явно и прозрачно", категоричен е Дянков, който пък получава чисто 2701 лв. "Ако се сравни с банковата система примерно, сродни експертизи и т. н. е нереално", посочи вицепремиерът.

Двама делят легло на морето

в. Стандарт

Огромният ръст на туристите от Европа и Русия през това лято може да се окаже нож с две остриета за бранша. Причината е, че част от хотелите са продали леглата си по няколко пъти и така на туроператорите се налага да върнат хиляди руски туристи обратно в родината им без ваканция или да ги пренасочат на други места, които често не отговарят на договорените и платените от клиентите условия. Няколко фирми алармираха, че се налага да търсят в последния момент места за гостите си, въпреки че са запазили стаи по морето ни още през февруари.

Стотици клиенти в Ахтопол са върнати от недобросъвестни хотелиери, които са продали леглата си на повече от един клиент. Това обясни членът на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Калин Драганов. Така големият бум на руския пазар това лято може да остави стотици братушки с излъгани очаквания през това лято и случаят с Алма тур да ни се види като бял кахър, обясниха от бранша.

През тази година повече авиокомпании получиха разрешение за чартъри до родното море и това, както и възможността да се влиза с шенгенски визи, засили неимоверно интереса на руснаците към родните курорти, обясниха от бранша.

Над 50% от инвалидите безработни

в. Новинар

Над 50 на сто от хората в неравностойно положение у нас са без работа, сочи анализ на Националния алианс за социална отговорност. Данните от изследването бяха съобщени на форум във Варна. Шокиращото е, че в някои от по-малките градове процентите надхвърлят 90.

Не е изключено страната ни да бъде санкционирана, тъй като е подписала Конвенцията на ООН, а все още не е направила нищо, с което да осигури правата на българите в неравностойно положение, коментираха от алианса.

Ревизират наемите за GSM клетките по уличните стълбове

в. Новинар

Нови наеми за клетките на мобилните оператори по уличните стълбове готви Столичната община. Възможно е завишаване на цените, но намаляване няма да има със сигурност, обясни пред „Новинар” заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов. Той допълни, че кметството е възложило да се направи нова оценка на наема на стълбовете за разполагане на GSM станциите.

В момента клетките са повече от 150, като наемът е 35 евро на месец. Тази тарифа обаче е по оценка отпреди 2008 година. Операторите на електротранспорта пък плащат по 40 евро месечно за техните станции, уточни Барбалов.

След възложената оценка ще стане ясно как ще се променят тези цени, но те със сигурност няма да бъдат намалени, каза още финансист №1 на София. По думите му, ако трябва завишение ще има и това ще е добре за общинската хазна. „Така ще се увеличи бюджетът”, изтъкна заместникът на Йорданка Фандъкова.

Законът за туризма до три седмици в МС

в. Новинар

Законът за туризма ще бъде внесен в Министерския съвет и трябва да е приет до месец. Това съобщи министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев. На 14 юни ще се проведе и среща с представители на туристическия бранш, за да се обсъдят последните предложения за закона, допълни Добрев.

В неделя той посети Слънчев бряг и даде официален старт на летния сезон. „За мен най-важното е да има туристи. Това означава, че тук им харесва”, каза Добрев. Той изтъкна, че тази година се прогнозира руските летовници у нас да са с 20 на сто повече.

ДДС при търговията със зърно остава

в. Новинар

ДДС при търговията със зърно остава. Налогът няма да бъде премахнат, а ще се въведе обратно начисляване. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков. "Това най-общо значи, че няма вече ДДС верига, а на всеки етап от производството - търговия, вторична търговия и така нататък се начислява ДДС - един вид като данък оборот, какъвто имаше в миналото", обясни вицепремиерът. Той допълни, че от финансовото ведомство вече е изпратен доклад до Европейската комисия, за да разреши обратното начисляване на ДДС. По думите на Дянков това може да се очаква до два месеца.

Така Дянков опроверга информацията, че налогът ще падне. До въпроса ще има или не ДДС при зърнотърговията се стигна, след като в събота земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че данъкът ще отпадне. „Няма да има ДДС при търговията със зърно, за да не може да има източване на ДДС с фиктивни сделки”, заяви той. Ден след това Дянков уточни, че чрез обратното начисляване на ДДС измамите с налога ще бъдат неутрализирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още