IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 юни

08:25 | 09.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 9 юни

Плевнелиев: Новият ВСС трябва да избере главен прокурор
в-к Стандарт

Президентът Росен Плевнелиев смята, че новият Висш съдебен съвет трябва да избере следващия главен прокурор. Решението дали държавният глава ще наложи вето на Закона за съдебната власт, приет от парламента, ще стане ясно, след като текстовете бъдат разгледани от правния съвет към президента.

Първо трябва да бъде избран новият Висш съдебен съвет и след това той да избере новия главен прокурор. Сегашният Висш съдебен съвет не се ползва с достатъчна степен на обществено доверие и не е редно той да избере новия главен прокурор. Считам, че този срок, който беше даден от 6 месеца с приетия вчера закон, е срок, който по-скоро да гарантира прозрачна истинска процедура за избор. Най-важна е процедурата по номиниране - кои са кандидатите, какви дела са гледали, какво са отсъждали по тях, каза Плевнелиев.

Държавният глава отрече твърденията, че вицепрезидентът Маргарита Попова ще се кандидатира за главен прокурор. Вицепрезидентът Маргарита Попова се справя много добре. Като вицепрезидент тя се ползва с висока степен на доверие и е полезна на обществото. Тя няма да се кандидатира за главен прокурор, посочи президентът.

Отнемат колите на пияните шофьори
в-к Новинар

Колите на пияните шофьори временно ще се спират от движение. Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, които депутатите от ГЕРБ внесоха между първо и второ четене. Това ще става за срок от 14 до 30 дни. Условието е водачът да има алкохол в кръвта над 0,5 промила, ако е употребил дрога или е карал без книжка. При тези случаи регистрационният талон на автомобила ще се отнема от КАТ. Покачват се и глобите. Санкцията за пияни водачи е от 500 до 1000 лв. и отнемане на книжката от 6 до 12 месеца. Ако бъде отказан дрегер, шофьорът ще бъде санкциониран с 2000 лв.

Увеличават се и глобите за пешеходците, които пресичат неправилно – от 10 на 20 лв. Когато се пресича неправилно прелез, мантинела или други места със заграждения, санкцията стига до 50 лв. 

Пускат още два нощни влака София - Варна
в-к Стандарт

От БДЖ пускат два допълнителни нощни бързи влака между София и Варна за периода от 11 юни -16септември. Композициите ще се движат през Подбалканската железопътна линия. Допълнителните влакове ще бъдат пуснати във връзка с повишения интерес към пътуване между столицата и черноморския град през ления сезон.

Нощният бърз влак от София за Варна ще заминава от Централна гара София в 22.25 часа и ще пристига във Варна в 06.47 часа. В обратното направление, композицията ще тръгва от морската столица в 21.55 часа и ще пристига в София в 05.55 часа.

ОЦК - Кърджали с нов инвеститор до седмица
в-к Стандарт

Следващата седмица в оловно-цинковия комбинат Кърджали може да влезе нов инвеститор, каза по време на парламентарния контрол министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев. По информация на изпълнителния директор на ОЦК – Кърджали преговорите с един от потенциалните инвеститори в дружеството са в напреднала фаза. Ние се надяваме през следващата седмица да имаме развръзка на този много тежък казус, заяви министърът.

В района на Горубсо е дадена нова концесия, която ще осигури 750 работни места в рамките на 35 години, каза Добрев. На всички служители в ОЦК – Кърджали беше дадена възможността от новия концесионер да започнат временно или постоянно, според тяхното желание, работа в новата концесия. Това са 750 нови работни места в район с висока безработица. Концесията е за 35 години и тя ще осигури бъдещето не само на хората, които сега ще работят в нея, но и на техните деца.

Прокуратурата откри, че братя Галеви са прали пари
в-к Сега

Докато Интерпол издирва по цял свят дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев, известни като братя Галеви, у нас спецпрокуратурата успя да намери достатъчно доказателства, за да им повдигне нови обвинения. Според специализираното обвинение Галеви са успели да изперат над 35 млн. лв. чрез кухи и офшорни фирми. Парите били превеждани от български компании към банки в Кипър, Унгария, Великобритания, Канада, Латвия и Литва. Основанието за транзакциите било покупка на коли на старо. Внос на автомобили обаче никога не е имало. След това част от сумите се връщали в България, този път по сметките на офшорни дружества, чиито управители са Галеви или близки до тях.

На двамата бизнесмени, които вече имат присъди за рекет и изнудване, са повдигнати по три обвинения, обясни вчера говорителят на спецпрокуратурата Пламен Марков.

Сакскобургготски остана без „Кричим”
в-к Новинар

Симеон Сакскобургготски окончателно загуби бившия царски дворец „Кричим”. Върховният касационен съд отхвърли иска на бившия премиер и сестра му Мария–Луиза за възстановяване на собствеността на двореца и на ниви от около 370 декара около него. Така висшите магистрати потвърдиха решението на втората съдебна инстанция. Според съдиите искът е неоснователен. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Съдебният спор продължи 2 години. През 2010 г. Окръжният съд в Пловдив отхвърли иска. През март 2011 г. това направи и Апелативният съд в града.

Едва 14% от пострадалите заради "Алма тур" са си получили парите
в-к Сега

Само 14% от подалите документи до застрахователната компания "Армеец" са получили обезщетение за понесените щети от фалиралия туроператор "Алма тур". Застрахователното покритие от 250 хил. лв. е стигнало за удовлетворяване на 65 преписки от общо 450 заявени, обясни за "Сега" изпълнителният директор на "Армеец" Румен Георгиев. Едно заявление е подавано от повече от един човек - най-често от групи и семейства. Претенциите на клиентите са били общо за 1.258 млн. лв.

Изплащането на обезщетенията е ставало на принципа "първият печели", т. е. по дата и час на завеждане на документите. Така клиентите на "Алма тур", които са подали иск веднага след обявяването на фалита - 20 септември т. г., имали най-голям шанс да си върнат парите, дадени за неосъществени екскурзии. Според експерти от дирекция "Контрол на пазара" от КЗП, клиенти, които не са успели да получат обезщетение от застрахователя, могат да си търсят правата чрез съда директно от управляващия фирмата. "Ние няма какво да направим, реално няма на кого да търсим отговорност", коментират от КЗП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още