IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът със зърно се пробва с цени като миналогодишните

Фермерите не се опасяват за качеството на реколтата след дъждовете

17:43 | 07.06.12 г.
<p>
	<em>Заради дъждовете жътвата тази година ще започне след 5 юли</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Заради дъждовете жътвата тази година ще започне след 5 юли          Снимка: БТА

Въпреки че до началото на жътвата остава почти месец, експертите в бранша не се наемат с прогнози за изкупните цени, позовавайки се на нестабилната метеорологична обстановка и неяснотата за качеството на зърното.

На места се появиха предложения за покупка на зелено, които следват офертите от миналата година, когато за тон пшеница се предлагаха по 300-310 лв. за тон, съобщи за Investor.bg председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукадинов.

Поради дъждовете самата жътва ще започне със закъснение, така че стопаните ще имат по-голяма яснота за качеството на реколтата едва в началота на юли, поясни още производителят.

Въпреки опасенията на агрономи и експерти по растителна защита, че дъждовете могат да предизвикат гниене по посевите, което ще се отрази и върху качеството на зърното, преобладаващата част от фермерите не се притесняват от болести, тъй като вече спазват практиките за двукратно пръскане на посевите.

„На проведения миналата седмица консултативен съвет по зърното ни бяха представени последните анализи на експертите по растителна защита, които показаха, че заради високите температури в страната не са се развили гъбични процеси“, обясни Вукадинов.

В разговори с колеги от различни краища на страната председателят на асоциацията се е убедил, че на този етап няма притеснения за реколтата.

Прогнозите на бранша са, че тази година ще бъдат прибрани около 3,6 млн. т пшеница при 4,3-4,4 млн. тона през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още