IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 юни

07:40 | 07.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 7 юни

Гръмналите боеприпаси разкриха верижни проблеми

в. Капитал Daily

Да бъде засилен контролът върху работата на частните фирми, които обезвреждат боеприпаси, поиска министърът на отбраната Аню Ангелов, заради взривилия се във вторник склад на фирмата "Берета трейдинг" до Сливен. След него трима души продължават да са в неизвестност, а други са с наранявания.

В сряда се откроиха слабости в сигурността, тъй като сред останките на склада е бил намерен мобилен телефон, което е в противоречие с мерките за безопасност. Освен това силата на взрива е била 10 т тротил, което означава, че там не само са се обезопасявали снаряди, но е имало складирано и допълнително количество боеприпаси.

Компаниите с разрешения да извършват обезвреждане (утилизация) се броят на пръстите на едната ръка. За този бизнес почти няма публична информация, а скандалите освен инцидентите като този подхранват съмненията, че в него не всичко е наред.

Колко всъщност е найлонът

в. Капитал Daily

Държавата и бизнесът се разминаха в оценките си за ефекта от продуктовата такса за най-тънките найлонови торбички, която има за цел да ограничи замърсяването. 8 месеца след като Министерството на околната среда и водите започна да облага с 15 стотинки за брой хвърчащите чанти, от ведомството отчитат, че мярката е имала ефект и потреблението им е намаляло значително. Производителите на полимерни изделия обаче смятат, че бизнесът им е застрашен за сметка на увеличаването на нерегламентирания внос.

Полиетиленовите торбички до 15 микрона бяха най-разпространените и често "украсяваха" градския пейзаж. От 1 октомври 2011 г. производителите и дистрибуторите бяха задължени да внасят по 15 стотинки в екофонда ПУДООС към екоминистерството за всяка такава торбичка, пусната на пазара. Магазините за хранителни стоки можеха да изберат дали да продължат да подаряват пликовете, или да ги продават.

Междувременно бизнесът започна да произвежда повече от по-дебелите торбички и такива без дръжки, които се броят за първична опаковка и затова не се таксуват. От началото на 2012 г. таксата скочи на 35 стотинки, през 2013 г. министерството планира да я увеличи до 35 стотинки, а през 2014 – до 55 стотинки.

Управляващите се отказаха от закона за детето

в. Сега

ГЕРБ ще се откаже от един от категорично обещаваните още от началото на мандата си закон заради приближаващите избори. Дълго обсъжданият законопроект за детето, който трябваше да е готов преди повече от година, най-вероятно ще бъде оставен за следващия парламент. "Продължаваме с дискусиите, но има вероятност законопроектът да бъде оставен за следващия парламент", каза пред "Сега" зам. социалният министър Валентина Симеонова. Симеонова е сред авторите на документа. Той трябваше да бъде внесен в Министерския съвет в края на май.

"Убеден съм, че този закон изобщо няма да влезе в пленарна зала, защото в него има куп неща, които не могат да бъдат приети от обществото ни. Проблемът е, че не може да подлудяваш хората с такъв законопроект и после да го изтегляш", коментира председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев (БСП).

Фандъкова спря временно лобитата в рекламата на София

в. Сега

Сагата с билбордовете в столицата, която ГЕРБ забатачи заради изборите и борещите се лобита на рекламните фирми, продължава. Кметът Йорданка Фандъкова върна класирането на фирмите за външна реклама, изготвено от съветници от ГЕРБ и общински чиновници. Мотивът на кмета е, че двама от членовете на комисията, която трябваше да класира фирмите, са подписали протокола с особено мнение, а Фандъкова иска да има консенсус по този конкурс, обясниха от "Московска" 33 пред "Сега".

В комисията участват съветници от ГЕРБ, включително Елен Герджиков, който остана в комисията и след като бе избран за шеф на общинския съвет, както и членове на администрацията. С особено мнение се е подписал съветникът от БСП Панайот Бончев и представител на администрацията. По информация на "Сега" те не са съгласни с класирането, защото са избрани фирми, които не отговарят на изискванията за опит в тази дейност.

Ново правило изскочи около помощите в Перник

в. Сега

Социалната помощ от 325 лв., която се дава на пострадалите от труса в Пернишко, ще се приспада от средствата, които държавата евентуално ще им отпуска чрез междуведомствената комисия към Министерския съвет. Това става ясно от текста на постановлението на кабинета, с което се взе решение всички пострадали да получат еднократна помощ.

Досега нито един министър или местен управник не се сети да обясни това на хората и помощта беше представяна като безусловна. Според текста на постановлението обаче всеки, които е получил помощ от специалната комисия, ще трябва да върне първоначално отпуснатата сума.

8% данък върху залозите в нета

в. Стандарт

Около 8% върху всички залози ще бъде новата данъчна ставка за хазартните игри, организирани в интернет. Това каза за "Стандарт" вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. За всички останали хазартни игри данъкът ще продължи да бъде в размер на досегашните 15%, отсече финансист номер едно.

Според него приемането на подобни мерки специално за онлайн залагането е разумно, тъй като тук става дума за хора, които залагат от цял свят, а не само от територията на България.

Размерът на данъка от 8% засега не е окончателен вариант, но на базата на редица анализи става ясно, че налогът ще бъде около този процент, обясни Дянков. По думите му, работата над окончателното решение за размера на данъка е доста напреднала, като до няколко дни ще стане ясно окончателното решение.

Тираджиите на 5 г. с нови книжки

в. Стандарт

Професионалните шофьори вече ще трябва да сменят книжките си на всеки пет години вместо на 10, както е в момента. Промяната в Закона за българските лични документи влиза в сила на 19 януари догодина, гласува кабинетът. Сега документите за каране на МПС се сменят на 5 г. единствено хората с увреждания. С одобрените промени по-късият срок вече ще важи и за всички, които имат книжки за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1 и D1E. Срокът на валидност на свидетелството за управление за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ остава 10 г.

Топим се с по 6 души на час

в. Новинар

Населението на страната намалява с около 70-80 хил. души годишно. Това заяви проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика. Това означава, че българите се топят с по 6 души на час. Причините за негативната тенденция били миграцията и високата смъртност.

Проф. Иванов очаква до няколко месеца българското население да е под 6 милиона души. „Връщаме се 80 години назад", заяви Иванов.

Обезщетяват лозарите за загуби на реколта

в. Новинар

От 15 юни стартира прием на заявления за парично обезщетение за загуба на доход вследствие прилагане на мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя”.

Целта е да бъдат подпомогнати производителите на грозде, като по този начин ще се повиши конкурентоспособността на винопроизводителите и ще бъде осигурен справедлив жизнен стандарт на съответната земеделска общност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още