IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отхвърли искането за 9% ДДС за лекарствата и учебници

Промените бяха предложени от синята опозиция

14:25 | 06.06.12 г.
Парламентът отхвърли искането за 9% ДДС за лекарствата и учебници

Парламентът отхвърли предложението на Синята коалиция за промяна в Закона за данъка върху добавената стойност, предаде БТА.

Депутатите предлагаха от началото на следващата година данъчната ставка за ДДС при лекарствата и учебниците да стане 9% .

Мартин Димитров припомни, че до 2001 г. не е имало ДДС върху лекарствата, като 20-процентната данъчна ставка е била въведена при управлението на НДСВ и ДПС.

Като припомни, че законът дава определени преференции в прилагането на ДДС като 9-процентната ставка при хотелиерите, Мартин Димитров посочи, че в редица страни от ЕС има по-ниска ставка на ДДС за лекарствата, което е основание това да стане и в България.

В законопроекта е посочено, че според министерството на финансите годишните приходи от ДДС върху лекарствените средства е 150 - 160 млн. лв. и представлява едва 0.4 на сто от общите приходи от този данък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още