IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ревизията на БВП за първото тримесечие не донесе промяна

Показателят остава без растеж на тримесечна база, но на годишна отчита ръст от 0,5%

12:42 | 06.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Ревизията на БВП за първото тримесечие не донесе промяна

Ревизията на БВП не донесе промяна и данните остават като при експресните оценки, а именно през първата четвърт на 2012 г. няма промяна спрямо последната четвърт на 2012 г., и има ръст с 0,5% спрямо първото тримесечие на 2011 г.

Обикновено ревизията на данните за БВП (т. нар. предварителни данни) показва по-висок БВП с около 0,2% спрямо експресните оценки, но сега това не се случи.

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на 2012 г. възлиза на 15,7 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 2 145,9 лв. от стойностния обем на показателя.

При среден за тримесечието валутен курс от 1,4924 лв. за щатски долар БВП възлиза на 10,5 млрд. долара. Преизчислена в евро, стойността на БВП възлиза на 8,03 млрд. евро.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност (БДС) през първото тримесечие на 2012 г. възлиза на 13,37 млрд. лв. по текущи цени.

През първото тримесечие на 2012 г. спрямо същото тримесечие на предходната година относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се увеличава с 0,8 процентни пункта и достига 3,7%. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 1,3 процентни пункта и достига 31,9%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, е 64,4%, което е с 0,5 процентни пункта повече спрямо съответния период на предходната година.

За крайното потребление през първото тримесечие на 2012 г. се изразходват 85,6% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 19,7% от произведения БВП, докато външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно в размер на 1,49 млрд. лв.

Тримесечни изменения

Брутното капиталообразуване в основен капитал отбелязва ръст с 0,4% на тримесечна база, докато износът и вносът на стоки и услуги намаляват съответно с 2,9 и 0,8%.

Годишни изменения

През първото тримесечие на 2012 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност намалява с 0,2%. Динамиката й се определя от регистрирания растеж в аграрния сектор с 12,7%, в промишлеността - с 1,8%, в търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството - с 2,6%, във финансовия сектор - с 0,9%, и в операциите с недвижими имоти - с 2,8%.

Строителството, създаването и разпространението на информация, професионалните дейности и научните изследвания, държавно управление, образование, хуманно здравеопазване, социална работа и другите услуги имат отрицателен принос в добавената стойност и отчитат намаление през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж има индивидуалното потребление. Колективното крайно потребление отчита спад спрямо съответното тримесечие на предходната година с 2,1%. Вносът на стоки и услуги запазва нивото си спрямо съответното тримесечие на предходната година, а износът отбелязва спад с 0,1%.

Изменения в БДС и БВП по сектори (%):

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 6
Internet
преди 12 години
0.5% си е чиста рецесия...Така поне пише в учебниците по макроикономика!Но в милиционерска българия това си е супер успех;;;;;;Нал' тъй;;;;;;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още