IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запорираха сметките на община Перник заради задължения към две фирми*

Строителни фирми, които ремонтират общинския сграден фонд след земетресението от 22 май, са прекратили работа

15:14 | 05.06.12 г.
<p>
	<em>Граждани на Община Перник досега са подали близо 6 500 молби за обезщетения заради нанесени щети по жилищата. Снимка: БТА</em></p>

Граждани на Община Перник досега са подали близо 6 500 молби за обезщетения заради нанесени щети по жилищата. Снимка: БТА

Две частни фирми са запорирали сметките на община Перник, съобщи bTV.

Заради натрупани задължения към софийска и благоевградска фирма общината не може да се разплати и със строителите, които работят по възстановяването на общинския сграден фонд след земетресението от 22 май.

Част от строителните фирми, които ремонтират пострадали от трусовете сгради, вече са спрели работа. Досега са приключили възстановителните работи в 30% от обектите от общинския сграден фонд.

Кметът на Перник Росица Янакиева признава, че общината дължи пари. Тя обаче определи постъпката на двете фирми като неморална заради момента на налагането на запора.

Община Перник е поискала да й бъдат преведени около 100 хил. лв. от изравнителната субсидия, таксите от концесионните договори за миналата година в размер на 160 хил. лв., както и да й бъдат възстановени 60 хил. лв., които е дала за плащане на лекарства на инвалидите. Средствата обаче все още не са получени.

В момента тече 14-дневният срок, в който гражданите в общината могат да подават молби за обезщетения за нанесени щети върху частния жилищен фонд. В деловодството на общината са постъпили близо 6 500 молби.

Внесени са и 125 молби за настаняване в общински жилища, които са удовлетворени. Временен подслон е даден на 463 души.

Общината разполага с резерв от 25 палатки и 1 малък фургон.

Междувременно от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съобщиха, че са съставени пет работни групи от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Експертите от дирекцията ще подпомогнат извършването на огледите и изготвянето на точна оценка на щетите върху сградите в Пернишко, нанесени от земетресението.

Експертите ще извършат проверка по документи и оглед на място на 44 обекта в Перник и на още 13 в Радомир.

* Актуализирано в 15.50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още