IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Компенсират зеленчукопроизводителите с 3 млн. лв заради скъпите горива

Стопаните скоро ще могат да подават заявления за допълнителната помощ

13:53 | 05.06.12 г.
Компенсират зеленчукопроизводителите с 3 млн. лв заради скъпите горива

Производителите на плодове и зеленчуци ще получат 3 млн. лева допълнителни субсидии, с които ще бъдат компенсирани за скъпите горива.

Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на посещението му в Садово, съобщават от пресцентъра на ресорното министерство.

Очаква се съвсем скоро производителите на плодове и зеленчуци да могат да подават заявления за получаване на помощите.

С 5 млн. лева ще бъдат компенсирани овцевъдите заради високите цени на горивата, допълват от земеделското ведомство. Заявленията за подпомагане стопаните могат да подават от 18 юни.

Общо за животновъдите са предвидени компенсации в размер на 25 млн. лева, които са заложени в бюджета за 2012 г. Зърнопроизводителите пък ще трябва да докажат разходи и тогава да поискат компенсации заради скъпите горива.

Министър Найденов посочи още, че тази година се очаква реколтата от пшеница да бъде 3,8-3,9 млн. т., като 1,5 млн. т. са необходимите количества за гарантирането на хлебния баланс на България.

Земеделският министър допълни, че ще остане пшеница и за износ, както и че не се очаква поскъпване на хляба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още