IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 юни

07:30 | 01.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 1 юни

Гриша Ганчев отрече, че разпродава бизнеса си

в-к Капитал Daily

Собственикът на "Литекс" Гриша Ганчев отрече пред "Капитал" разпространената по-рано днес информация, че ще разпродаде целия си бизнес в рамките на една година. Според "Дарик" Ганчев е заявил още, че се отказва и от всички свои инвестиции в спорта. На 29 май прокуратурата предяви две обвинения срещу Гачев - за заплаха за убийство към директора на НАП Красимир Стефанов и за ръководене на организирана престъпна група за източване на ДДС.

Наложена му бе и рекордната парична гаранция от половин милион лева. Междувременно Стефанов заяви, че е получи информация за заплахата за живота му от председателя на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ДЗИ Недялко Чандъров, което последният отрече. 

Председателят на БСК се оказа сътрудник на ДС

в-к Капитал Daily

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев е бил секретен сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним Генчев. Той е бил вербуван през 1979 г. и е снет от отчет 1990 г., показва решението на Комисията по досиетата, обявено днес. Общо 12 души от бивши и настоящото ръководство на БСК са обявени за агенти на ДС. Проверени са 94 лица. 

"Никога не съм крил и не се срамувам, че съм работил за научно-техническото разузнаване, при това срещу комунистическа страна", коментира Данев. Той добавя, че не е получавал възнаграждения за тази си дейност и не е писал доноси.

Експерти опровергаха Борисов за мостовете

В-к Сега

Състоянието на трите моста, за които кабинетът спешно отпусна 43 млн. лв. за авариен ремонт и поиска да заобиколи процедурата за търг по Закона за обществените поръчки, се оказа не толкова форсмажорно. Това се разбра от обясненията на шефа на пътната агенция Лазар Лазаров и на експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. След като установи тежкото положение на два виадукта на магистрала "Тракия" и един на "Хемус", премиерът обяви, че е загубил съня си, и предизвика преговори в парламента, които трябваше да му издействат мандат от всички партии да се премине към пряко договаряне с фирма за ремонта поради извънредни обстоятелства. Именно доказването на извънредните обстоятелства обаче се оказа не толкова лесно.

Едва 9,5% от европарите за бизнеса са реално усвоени

В-к Сега

След дълго отричане държавата най-накрая призна за плачевното усвояване на парите по най-важната европрограма за бизнеса - "Конкурентоспособност". В отчет пред парламентарната комисия по европейски въпроси ресорният министър Делян Добрев съобщи, че до фирмите са стигнали едва около 180 млн. лв. от програмата, чийто бюджет надхвърля 2.2 млрд. лв. Досега управляващите включваха в тези пари и все още неусвоените средства от инициативата "Джереми" в размер на 400 млн. лв. и така вдигаха процента на разплатените пари.


1,1 млрд. евро ни иска Москва за "Белене"
В-к Стандарт

1,165 млрд. евро ще поиска "Росатом" от България заради спирането на проекта АЕЦ "Белене". Сумата ще е за поръчаното от НЕК оборудване за строителството на Втора атомна и съоръженията на площадката, които са изградени от "Атомстройекспорт" и други руски компании. Това каза за агенция Стандарт Нюз източник, близък до преговорите между работните групи.

Сумата не е окончателна и съответно не е била и представена пред българската страна

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 18.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Kossev
преди 12 години
Румене, не си глупав, но не си достатъчно умен да правиш енергийна стратегия, особено на цяла държава. Първо - АЕЦ Белене е АЕЦ Абсурд. За такива случаи съм чувал че китайците проклинат с "дано да ти се изпълнят желанията". Слава богу, засега се разминаваме с "ОСНОВАТА НА Българската енергетика през следващите 50-100 години". Мнението ти за шистовия газ е странно. Каква е разликата между добива му и този на конвенционален газ или нефт? Мисля, че ще ти трудно да отговориш, но проблемът е, че отговор няма. Всяко находище е уникално и рисковете при ескплоатацията му се определят след като си го проучил. Или си мислиш, че урановите находища не носят риск от замърсяване? Харесва ми идеята ти да сложих таван на печалбата. Хващам се на бас, че гласуваш за БСП с две ръце. В опит да съм в унисон с твоите виждания за регламентирания чрез закон пазар, си мисля, че е добре да ограничим със закон и правото ти да печелиш от труда си, да кажем не повече от 500лв на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
rumen221
преди 12 години
За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ, - Проблема енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... - ОСНОВАТА НА Българската енергетика през следващите 50-100 години е АЕЦ Белене! - Лигнитните ваглища в Мариците свършват след 35 години, а фото и вятърните централи са само дребно допълнение и безумно скъпо хоби!!! - Затова АЕЦ-Белене е ВЪПИЮЩА НЕОБХОДИМОСТ В нея задължително трябва да се инвестират ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ!!!1. АЕЦ Козлодуй ТРЯБВА да работи само за вътрешния пазар, защото е правен с нашите пари и себестойността на тока от него е само 0,169 стотинки СЕГА КУПУВАМЕ ЗЕЛЕН ТОК ПО 99 СТОТИНКИ, че плащаме на тарикатите дори и зелените жици за свързване , А БОКО ЩЕ НИ ПРОДАВА ГАЗОВ ТОК ПО 125 СТОТИНКИ!!! 2. ШИСТОВ ГАЗ СЕ ДОБИВА САМО В ПОЛУ-ПУСТИННИ И ПУСТИННИ МЕСТНОСТИ - АКО СОФИЯНЦИТЕ ГО ИСКАТ ДА СИ КОПАЯТ ПО СОФИЙСКОТО ПОЛЕ но да не забравят, че след десетина години добив ВСЯКА МЕСТНОСТ СТАВА ПУСТИННА!!!- Земеделската земя е вечна!!! Затова шистов газ от Добруджа СРЕЩУ ПРЕВРЪЩАНЕТО И В ПУСТИНЯ - изобщо не ни трябва (Софийското поле може)3. Необходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ГАЗОВИТЕ МОНОПОЛИСТИ1. Печалбата на Производителите Преносители трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. Търговците на енергия, да продават до 50% от консумацията в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).3. Едва при тези условия - Пазара решава проблемите...4. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток на 1 до 4-ти реактори беше 0.2, а от Белене ще е 4,5 стотинки !!! ЗАТОВА КОРУМПИРАНИ ЕВРО-ТАРИКАТИ НИ КАРАТ ДА ГИ ЗАКРИЕМ!!!5. Шистов газ не ни трябва, защото в България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а ЕНЕРГИЙНИТЕ ГОСПОДАРИ на Европа!- ЗА СЕГА ОБАЧЕ ЧАКАМЕ:- ШЕВРОН ДА НАПРАВИ ТЪРГОВСКО ОТКРИТИЕ, НА АНТРАЦИТНИТЕ ВЪГЛИЩА В ДОБРУДЖА, И РАЗРАБОТЕНИТЕ УРАНОВИ НАХОДИЩА В ЮЖНА БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА ГИ ОБЯВИ ЗА СВОИ- АМЕРИКАНСКИЯ ВОЕНЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД ДА ПОСТРОИ БЕЛЕНЕ КАТО ЧАСТНА ИНИЦИАТИВА!!!- За да се стабилизира енергийния пазар и икономиката ни обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не селско чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още