IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срокът за плащане на местните данъци в София може да се удължи с един месец

Промени в наредбата за местните такси предвижда увеличение в плащанията и въвеждане на нови услуги

12:04 | 30.05.12 г.
<p>
	<em>При всеки следващ протест с участието на големи машини в центара на София стачкуващите ще плащат по 50 лева за всяко превозно средство, предвижда новата наредба на столичната община </em>&nbsp; Снимка: БТА</p>

При всеки следващ протест с участието на големи машини в центара на София стачкуващите ще плащат по 50 лева за всяко превозно средство, предвижда новата наредба на столичната община   Снимка: БТА

Срокът за плащане на местните данъци и такси с 5-процентна отстъпка може да бъде удължен от края на март до края на април.

Това предвижда проект за промени в наредбата за местните такси и цените на административните услуги, който предстои да бъде обсъждан от Столичния общински съвет през юни, предаде БТА.

Проектът залага увеличение и за голяма част от таксите, които се събират от общинската администрация, като мотивите са свързани с нарасналите разходи по тяхното обслужване, посочи заместник-кметът Дончо Барбалов.

С наредбата се въвежда нова такса от 20 лв. при издаване на копия от кадастрален или регулационен план при проекти за поставяне на нови преместваеми съоръжения на територията на общината. Подобни такси ще се събират също и за прокарване на улични тръбопроводи, които са извън държавната собственост.

С 50 процента по-скъпо ще е издаването на скица от кадастралния план в урбанизираната територия.

С предложените промени се въвеждат двойно по-високи стойности на пропуските, които се издават при влизане в центъра на града на товарни автомобили или строителни машини до 30 тона, когато това се налага в изключителни случаи. Месечната такса се вдига от 20 на 40 лева. 

Ще се въведе и нова такса за влизане на товарни автомобили и строителни машини над 30 тона, която за месец ще струва по 50 лева на превозно средство. По 50 лева ще се взима и за издаване на туристическа схема за автобусите за "случаен превоз", които извършват туристически обиколки на София.

С наредбата се дава възможност за разсрочване на големите задължения, натрупани от неплащане на местни данъци и такси. Ако досега дълговете над 30 хиляди лева трябваше да се погасяват в рамките на една година, с промените този срок се удължава. Ако наредбата бъде одобрена в този вид, тя се очаква да влезе в сила от юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още