IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: За три месеца са закрити 56 хил. работни места и 27 хил. МСП

Една от причините е липсата на ефективна оценка за въздействието на приеманите нормативни актове, смята Божидар Данев от стопанската камара

21:44 | 28.05.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БСК: За три месеца са закрити 56 хил. работни места и 27 хил. МСП

В резултат на недалновидна политика само за последните 3 месеца у нас са закрити 56 хиляди работни места и 27 хиляди малки и средни предприятия. Това каза изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев на среща на Управителния съвет на камарата с икономическия министър Делян Добрев.

„Очакваме да отстоявате по-твърда позиция пред останалите министри, когато се предлагат популистки решения, вредни за конкурентното развитие на икономиката“, каза Данев. Той призова икономическия министър да не допуска в Министерския съвет да се разглеждат и приемат нормативни актове, за които не е направена ефективна оценка на въздействието.

Според Божидар Данев именно липсата на такава оценка на някои управленски решения от последните години е една от причините за тежката ситуация на пазара на труда и влошената бизнес среда.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България и член на УС на БСК Васил Велев предложи да се възстанови дейността на Съвета за икономически растеж като място за ефективен диалог между бизнеса и държавата – теза, която получи подкрепа от страна на министър Добрев. „Има диалог, но няма чуваемост и именно това трябва да се промени“, смята Васил Велев.

Според председателя на УС на БСК Сашо Дончев „има опити държавата да контролира всичко, а трябва да изграждаме общество на отговорни хора“. Той изрази убеждението си, че е необходимо сериозно да се облекчат тежките и бавни административни процедури, съпроводени от огромна по обем документация и множество излишни контакти с административни служители, което е и предпоставка за корупция. За сметка на това, да се увеличи отговорността, която носи бизнесът, съпроводено със съответния засилен контрол.

„Полезно е да обменяме оперативно идеи, важно е да опростяваме нещата, а не да ги усложняваме“, коментира от своя страна Делян Добрев.

Според министъра е необходимо активно участие на бизнеса и науката в процеса на програмиране на следващия програмен период по ОП „Развитие на конкурентоспособността“, за да се повишим усвояемостта на евросредствата. 

Още български новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Данните съм взел от http://***.nsi.bg/ORPDOCS/Labour_1.1.1.1.xls
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
За една година икономиката ни е загубила 44.6 х осигурени работни места, а през първо тримесечие са само 27 х. като повтаря се втора по-малка вълна на кризата от 2009 -2010 година. Тогава за периода март 2009 до март 2010 се съкращават 222 х работни места с договор и осигуровки.Липсват стимули за създаване на работни места от от малките и средните фирми, а големите продължават да си оптимизират приходите и печалбите, без да назначават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Тези 56 х работни места били ли са със законни договори и осигуровки или това е някаква екстраполация на свиването на сивата икономика или просто налучкване... Има ли данни за спад на осигурените по трудов договор?Иначе закритите фирми са по следните причини -до края на 2011 година фирмите трябваше да се пререгистрират и това са фирмите които не са го направили. Тези фирми са от три големи категории1. Практически фалирали отдавна и собствениците им нямат пари да ги закрият2. Пълни със счетоводни скелети в гардероба - ДДС измами, неплатени данъци и усигоровки - много по изгодно е да ги оставиш да се закрият служебно от колкото да ги привеждаш в законен вид3. Фирми неработещи поради проблеми между съдружниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
aldy
преди 12 години
"....В резултат на недалновидна политика само за последните 3 месеца у нас са закрити 56 хиляди работни места и 27 хиляди малки и средни предприятия...."В замяна на това увеличиха държавната администрация и разходите по издръжката й. И понеже все им се вижда недостатъчно, решиха да разселят част от администрацията по четирите края на България. Очакван резултат - освободени министерски сгради, които спешно ще бъдат изкупени от "наши хора" на атрактивни цени. После следва връщане на администрацията в София, като недообмислено и неефективно решени е и строеж на нови административни сгради. Конгениално, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още