IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 25 май

10:00 | 25.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 25 май

74-ти сме в рейтинга на световната търговия
В-к Новинар

България се нарежда на 74-то място по индекс на развитие на търговията в света. Това сочи доклад на Световния икономически форум, в който са включени 132 страни. Страната ни се е изкачила с четири позиции в сравнение с 2010 г. Индексът е съставен на базата на четири показателя - достъп до пазарите, гранична администрация, транспортна и комуникационна инфраструктура и бизнес среда. Взети са предвид открити статистически данни и анкети на ръководители на компании. Първото място в класацията е за Сингапур. След това се нареждат Хонконг и Дания.

Пътят Русе-Свиленград готов до 4 години
В-к Новинар

След около 4 години се предвижда да е готов новият скоростен път Русе-Свиленград.
Две години ще са необходими за обследване на маршрута и изготвянето на проект и още две – за строителството. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Предвижда се трасето да е платено, като трафикът по него ще се увеличи с 40 на сто. Инвестицията на този етап ще е 1,5 млрд. лв. Според предварителните сметки отчужденията са за около 20-30 млн. лв. Планира се в строителството на пътя задължително да участват българските фирми.

Пътят ще бъде извън националната пътна инфраструктура, за която заплащаме с винетки. „Целта е този път да бъде различен и всеки желаещ да премине по него, да заплати така наречената „тол такса”, каза още Павлова.

Шефът на здравната каса поиска глоби за хора без вноски
В-к Сега

Съществуващите сега административни санкции за длъжниците на здравната каса не са сполучлив механизъм, заяви вчера пред "Фокус" шефът на НЗОК Пламен Цеков. В момента законът предвижда хора без здравни вноски да нямат право на лечение, покрито от здравната каса. "На практика се оказва, че голяма част от тези неосигурени лица, когато имат нужда от медицинска помощ, възстановяват правата си и в закона е разписано, че ако човек възстанови за последните три години вноските, той може да си върне здравните права", обясни управителят на НЗОК.

Според Цеков финансови санкции за тези, които не се осигуряват, биха довели до очаквания резултат. Той подкрепи и идеята определени административни услуги да се предоставят само срещу платени осигуровки, с уговорката обаче това да се прилага там, където няма да има нарушени права на гражданите. Подобна идея има и здравният министър Десислава Атанасова. Тя предлага прехвърлянето, продажбата или замените на недвижимо имущество или МПС занапред да се осъществяват само при представено удостоверение от НАП за платени здравни вноски. Промяната трябва да залегне в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. В момента имущество не може да се прехвърля без декларация за платени данъци.

Според шефа на касата здравно неосигурени са 1,2 млн. българи. Точна информация липсва, като обикновено броят на длъжниците варира между 1 и 2 млн. граждани.

Синът на Гриша Ганчев се издължи на хазната, но не излезе от ареста
В-к Сега

Синът на Гриша Ганчев - Данаил, остава в ареста, въпреки че пред апелативния съд бяха представени платежни на фирмата "Литекс комерс" за внесени само за април над 350 000 лв. ДДС. Адвокатите на младежа показаха справка и заверени копия за изрядното поведение на фирмата пред НАП. Дължимият ДДС от търговия със захар е платен на 18 май. "С представянето на доказателствата целяхме да наклоним везните в полза на обективността", лаконичен бе адвокатът на Данаил Ганчев - Петър Чалъмов. Той твърди, че до момента специализираната прокуратура изобщо не взема предвид факта, че по делото са събрани достатъчно данни за безупречното счетоводство и данъчна история на "Литекс комерс".

Въпреки това апелативните съдии бяха непреклонни и оставиха окончателно зад решетките Ганчев-младши, Милко Димитров, Милко Талев и племенника му Ивайло, както и Тодор Симеонов - управител на едно от дружествата, купували най-много захар. Според магистратите има опасност те да извършат нови престъпления.

Експерти са против вдигане на налозите
В-к Стандарт

Против премахването на плоския данък от 10% и въвеждането на прогресивна скала на облагане се обяви икономическият експерт на НДСВ Владимир Каролев заедно с колегите си Любка Качакова и Любомир Дацов.

По-високи данъци няма да донесат повече пари в бюджета, а напротив, обясниха икономистите и дадоха за пример вдигането на осигуровките, което е намалило тяхната събираемост. Те са изчислили, че трансферите на пари в офшорните зони струват 12-13% от сумите, затова е по-изгодно да се плаща 10% данък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още