IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 2015 г. България ще финансира Афганистан с 500 000 долара годишно

Това е минималната сума, с която могат да участват държавите-членки на международната военна коалиция в Афганистан

21:35 | 21.05.12 г. 5
<p>
	Патрул на Афганистанската национална армия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Патрул на Афганистанската национална армия. Снимка: Ройтерс

България ще финансира издръжката на афганистанските сили за сигурност с 500 000 долара годишно след 2015 г., е решил Министерският съвет на Република България на 9 май, съобщи БТА.

Със същото решение на президента се възлага да обяви размера на българския финансов ангажимент на срещата на най-високо равнище на НАТО в Чикаго, съобщи представител на българската делегация.

Приетата сума е минимумът, с който могат да участват членовете на държавите-членки на международната военна коалиция в Афганистан.

Общия размер на фонда за издръжка на афганистанските сили за сигурност е 4,1 милиарда долара. Основната част от тази сума се поема от САЩ - 2,8 милиарда долара. Останалите 1,3 милиарда долара се разп ределят между останалите членове на коалицията.

Афганистан поема на реципрочна основа да предоставя годишно по 500 милиона долара за периода 2015-2018 г. След тази дата ще бъде направена оценка на резултатите.

Ангажиментът на международната общност към сигурността на Афганистан и издръжката на афганистанските сили за сигурност ще бъде потвърден на среща на външните министри на страните от ISAF през юли в Токио. Япония е сред страните-партньори на НАТО.

Данните за финансовите ангажименти на страните от ИСАФ са били обявени на състоялата се снощи официална вечеря, дадена от  президента на САЩ Барак Обама и от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен за държавните и правителствените ръководители на страните, участвали в срещата на върха на северноатлантическия  алианс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 12 години
Няма страшно, 500к са нищо в сравнение с печалбите от наличието на военен канал за наркотици :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Не го одобрявам ама щом е за общото благо дано поне да не е в кеш а във военна продукция, произведена в България та да има поне някакъв смисъл и за страната ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Jason_Thorn
преди 12 години
това пък за какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Ура ! Ама талибаните няма да върнат бонусите, да знаете....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още