IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България дава ноу-хау на Казахстан за развитие на малкия бизнес

Осигуряват се 2 млн. долара за съвместни проекти в сферата на ресторантьорството

12:35 | 21.05.12 г. 2
България дава ноу-хау на Казахстан за развитие на малкия бизнес

България има възможност да предлага ноу-хау за развитието на малките и средните предприятия в Казахстан. Това сподели пред Investor.bg председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин по повод бъдещи съвместни проекти, за които асоциацията е заделила 2 млн. долара.

Идеята е български експерти да споделят опита си в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, животновъдството и други области, за които в Казахстан има база за развитие на малкия бизнес.

Следващата седмица в казахската столица Астана ще се проведе бизнес форум, на който ще се уточняват подробностите около бизнес сътрудничеството, каза Рагин.

На сайта на българската хотелиерска асоциация всяка българска фирма, която желае да се възползва от възможността за бизнес в Казахстан, ще може да опише дейността си и да даде своите предложения.

Асоциацията поема ангажимента да съдейства за разработването на съвместни бизнеспланове между българските и казахстански компании за създаване на съвместен бизнес. За целта в Астана се предвижда да бъда разкрит офис за предоставяне на консултантски услуги.

Представители на ресторантьорски бизнес могат да се включат в инициативата за съвместен бизнес в Азия. Според браншовиците това е алтернативен вариант за оцеляване на фирмите, които се опасяват от фалити след въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене, още коментира Благой Рагин.

По данни на сдружението последствията от забраната ще бъдат катастрофални за бизнеса, особено през първата година от прилагането й. Неофициално се коментира, че около 30% от заведенията ще пострадат финансово. Това са предимно барове, дискотеки и нощни клубове.

Според изчисления на ресторантьорите 18 хиляди души ще останат без работа след въвеждане на забраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
И аз верно си помислих, че е виц. После се сетих:Ето на какво ще научим братята казахстанци:1. Безумно раздута държавна администрация, 90% чиновници с ниски заплати за да вземат големи подкупи.2. Източване на данъци за здравеопазване и пътища и построяване на малки хотели за стимулиране на заетостта.3. Задължително кандидатства за член на ЕС, то и без това локацията май няма значение. (ако приемат турция - ЕС ще стигне до катар)и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
nns
преди 12 години
Е те тва е баце смех. Особено последните 3-4 години голямо разжитие , голям ноухау , голямо нещо ще им покажем , горките хорица дано не ни вземат на сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още