IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков е новият председател на Надзорния съвет на ЕБВР

Финансовият ни министър е първият на този пост от бившия социалистически блок

20:34 | 20.05.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Симеон Дянков е новият председател на Надзорния съвет на ЕБВР

Вицепремиерът Симеон Дянков е избран за председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/, обяви в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Дянков е първият финансов министър на страна от бившия социалистически блок, избран на този пост, каза той.

Вицепремиерът ще заема длъжността до следващата годишна среща на ЕБВР през 2013 година, която ще бъде в Турция. Всяка страна членка на финансовата институция има един представител в Надзорния съвет на банката.

"Когато човек се труди и взима, макар и непопулярни решения, това се оценява в Европа", посочи премиерът Борисов. Той поздрави Дянков и отбеляза, че това е голям пробив не само за страната ни, но и за всички държави от Източна Европа.

По думите на финансовия министър фактът, че за първи път държава, в която ЕБВР има активни проекти, оглавява борда не е пречка, а единствено ще е от помощ.

"Държавата ни е много-добре запозната какви типове проекти работят по-добре", каза Дянков.

Той посочи, че вчера след гласуването най-радостни от избора са били поляците. Те са имали много известни кандидатури за поста като Лешек Балцерович например, но така и не са успели да го заемат, коментира финансовият-министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
finansa
преди 12 години
Браво на нащо момче!!!Наистина имаше нужда от малко признание след толко плюене от синдикати,социалисти,популисти и тем подобни нехранимайковци... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 12 години
Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Не се притеснявайте за Дянков.Да преподаваш в Оксфорд или Харвард не е привилегия. която се дава на имитатори или "гледачи".Ааааа, а нашият Иван Митев не е ли влязъл още в борда на ЕБВР? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
wild_jones
преди 12 години
Европа ни признава, това добре! Малко се съмнявам обаче в компетентността на Дянков във връзка с големите инфраструктурни проекти, които тази банка има задачата да финансира. Изкривяване на дейността й ще е пагубно за нея, имайки в предвид това че рейтинга й пада ... Надявам се Дянков да работи в тази посока, а не само да гледа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още