IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половин милион руски туристи се очакват през тази година

До един месец ще бъдат разкрити 16 визови центрове в големите руски градове, съобщиха от министерството на икономиката

13:33 | 18.05.12 г.
Половин милион руски туристи се очакват през тази година

Очаква се България да бъде посетена от около половин милион руски туристи през тази година, а общият брой на служебните и частни пътувания от Русия да се увеличи с 30 на сто спрямо миналата. Това съобщиха за БНР от българската консулска служба в Москва.

България и тази година остава сред най-предпочитаните туристически дестинации за руснаците, a ежедневно консулската ни служба в Москва издава по 3 хиляди визи. Издадените до момента визи са с 11% повече спрямо 2011 година, но като се добавят и пътуващите с Шенгенски визи, които са близо една пета от общия поток, реалното увеличение е не по-малко от 27 на сто, сочат данните на консулството. 

През най-натоварените летни месеци се очаква българското посолство да издава дневно по 4500 визи. Разширява се и броят на руските градове, където ще бъдат разкрити визови центрове. От днес документи се подават в Иркутск, Уфа, Хабаровск и Владивосток. Изнесени визови центрове вече работят в Красноярск, Калининград и Сочи.

Най-стремително нараства броят на частните пътувания, свързани с интереса на руските граждани за покупка на недвижими имоти в българия. Ръст се отчита също при детския организиран туризъм, коментират от българското консулство.

Министърът на икономиката Делян Добрев увери, че ще потърси съдействие от министерствата на външните работи и на културата, така че до края на юни зад граница да бъдат разкрити 16 офиса за допълнително издаване на визи. Освен в Русия такива центрове ще заработят и в други важни туристически пазари като Турция, Казахстан и др. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още