IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 май

07:40 | 18.05.12 г.
Преглед на печата за 18 май

ГЕРБ отказа да махне рекламите и вдигна скоростта по магистралите

в. Сега

Въпреки че в страната има една завършена магистрала, ГЕРБ затвърди желанието си да вдигне максимално допустимата скорост от 130 на 140 км/ч. По-високото ограничение ще важи единствено за новите участъци от магистралите. Тези промени в Закона за пътищата минаха на второ четене в регионалната комисия с гласовете на депутатите от ГЕРБ. Те отхвърлиха предложението на опозицията максималната скорост да остане 130 км/ч. В знак на протест заседанието на комисията напуснаха депутатите от ДПС.

Вдигането на скоростта става въпреки предупрежденията на полицията. Комисар Алекси Стратиев, зам.-директор на Главна дирекция "Охранителна полиция", изнесе данни, според които вдигането на максималната скорост с 10% води до 10% увеличение на катастрофите, 20% ръст на ранените и 40% повече загинали. "Категорично не съм съгласен, че увеличението на скоростта ще подпомогне безопасността. Мога да ви кажа приблизително колко души повече ще загинат, ако вдигнете скоростта. Но ако искате, направете си този експеримент", каза пред народните избраници комисар Стратиев.

Погазването на закона за достъп до информация остава безнаказано

в. Сега

Ахилесовата пета на достъпа до информация е, че администрацията остана ненаказана при погазване на закона. Това обяви Александър Кашъмов при представянето на годишния доклад на програма "Достъп до информация" (ПДИ). Според него затова нарушенията зачестяват, появяват се все повече мълчаливи откази при искания за достъп и дори неизпълнение на съдебни решения. Затова една от основните препоръки на ПДИ е да има по-ефективен контрол на Главния инспекторат към Министерския съвет върху дейността на инспекторатите.

Организацията настоява всичко, свързано с обществените поръчки, да се публикува в интернет, включително и договорите с победителите в тях. Такава практика има вече в Словакия. ПДИ смята, че е задължително да се публикува цялата необходима информация за обсъждане на проекти на нормативни актове.

Като проблеми бяха посочени и някои откровени злоупотреби на администрацията. Така например на много места при искания за достъп по електронен път се изисква електронен подпис, което не е записано в закона.

Премиерът прати министрите да обясняват как се усвояват евросредства

в. Сега

Три години след началото на мандата на ГЕРБ и при едва 25% разплатени средства средно по всички оперативни програми година преди края на програмния период премиерът Бойко Борисов се сети да праща сред хората министри и експерти, за да им разясняват как могат да се възползват от европарите.

"Разпореждам на министрите, заместник-министри, шефове на дирекции, тези които са хората, които познават програмите, направете им един цикъл да обикалят градовете, да обясняват или използвайте всяко ваше пътуване да спрете и да запознаете хората. Колкото повече обяснявате, хората толкова повече чуват и повече разбират", заявява Борисов на министрите си на последното заседание на кабинета във вторник.

Той не спира да хвали програмата за стажуване на младежи до 29 г., в чието промотиране преди дни участва лично. По нея в продължение на 6 месеца се плаща заплата, равна на минималния осигурителен праг за длъжността, и осигуровките за нея на работодатели, които осигурят първата заетост по специалността на млади хора.

Търговските вериги с контрол като банките

в. Стандарт

Дейността на търговските вериги да бъде регулирана като банковата, настояват български производители, цитирани от "Дарик". Регулацията не трябва да позволява на пазара да се доминира от една или две големи вериги, а трябва да осигури конкуренция между тях, смятат представители на родния бизнес. "Големите търговски вериги са и ще стават все по-важни за икономиката на тази държава. Това ще рефлектира върху работата на хиляди компании, които са производители както в България, така и в други държави.

Ако се допусне няколко търговски вериги да имат господстващо или доминиращо положение, тоест да имат много голям пазарен дял, това означава недобри цени за потребителя, най-вероятно високи цени. Това ще означава и много малки маржове за производителите, които няма да им позволят да се развиват", заяви Красен Кюркчиев, шеф на голяма българска фирма производител на перилни препарати.

Разрешиха джетове и на малките плажове

в. Стандарт

Развързаха ръцете на концесионерите на малки плажове с промени в наредбата за джетовете. За първи път от този сезон скоростни водни мотори може да предоставят и стопаните на плажове, които са по-малки от 500 метра. Досега на тези ивици употребата на джетове беше забранена. Единственото условие е между два водни коридора да има разстояние от поне 500 метра.

Друга новост след промените в наредбата е, че вече джетовете имат право да теглят "банани", лодки и други морски атракции. До миналия сезон тази дейност бе разрешена само за лодки. Експертите обаче са преценили, че джетът не е по-малко безопасен.

IT компании превземат София

в. Новинар

Високотехнологични американски компании от IT сектора ще вземат участие в изграждането на технологичен парк в София. Компаниите бяха поканени от президента Росен Плевнелиев по време на срещата му с представители на бизнеса в Сиатъл.

Държавният глава обеща мерки за насърчаване на ефективните инвестиции в България. По думите му общо 300 млн. лв. ще бъдат инвестирани по Оперативна програма „Конкурентоспособност” за изграждането на технологичен парк в столицата. "Майкрософт" и "Гугъл” вече са поканени да участват и предстои да се запознаят с проекта. 

Хакери зарибяват с фалшиви сайтове

в. Новинар

Около 46% от кибератаките през 2011 г. и първото тримесечие на 2012 г. са свързани с имитация на официални сайтове на големи организации и компании. Целта на хакерите е да заблудят потребители, съобщи транспортният министър Ивайло Московски на откриването на Националната конференция "Превенция, управление и преодоляване на последствия от кризи".

По данни на транспортното ведомство 17% от киберпрестъпниците целят да откраднат лични данни и конфиденциална информация. Други 3 на сто се опитвали да проникнат в сървърите на институциите и да блокират работата им.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още