IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 май

07:40 | 17.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 17 май

BNRG продаде два соларни парка край Бургас

в. Капитал Daily

"БНРГ България", дъщерното дружество на ирландската BNRG Renewables, е продало два соларни парка в района на Бургас с обща мощност 10 мВт. Става дума за 6 мВт край с. Каменар и 10 мВт близо до гр. Камено. От компанията отказаха да съобщят цената на сделката и името на купувача заради клаузи за конфиденциалност в договора, но уточниха, че проектите са продадени на българска компания. Според информация в Търговския регистър през последните седмици "БНРГ България" е сключило няколко сделки със софийската "Аклима-Г", която се занимава с изграждане и развитие на системи за възобновяеми енергийни източници.

Банкери: Лихвите ще намаляват бавно през следващите две години

в. Капитал Daily

Темповете, с които ще намаляват лихвите по кредитите и по депозитите в следващите година и половина – две, ще останат ниски заради продължаващата дългова криза в еврозоната. Това прогнозира главният икономист на "Уникредит Булбанк" Кристофор Павлов по време на форума "Шумът на парите". Според  него до края на 2012 г. и през 2013 г. намаляването на лихвите по кредитите и по депозитите ще е с около десетина базисни точки (около 0.1%) на годишна база.

Към края на следващата година и началото на 2014 г. обаче вече ще са факт някои предпоставки, които ще създадат условия за по-бързи понижения на лихвите. От една страна, към този момент българските банки вече ще са приключили или ще приключват процеса на абсорбиране на загубите в резултат на кредитния бум от 2005-2009 г., което ще облекчи и натиска за повишаване на лихвите, който създават проблемните заеми в банковите портфейли. Същевременно, в голямата си част финансовите институции ще са намалили и силната си външна задлъжнялост. А освен това към този момент вече ще има и яснота какъв ще е изходът от кризата в Гърция.

ГЕРБ готви щедър подарък за хотелиерския бизнес 

в. Сега 

Щедър подарък към хотелиерския бизнес се готви да направи регионалният министър Лиляна Павлова. Хотелите, мотелите, хижите и бунгалата да бъдат приравнени по статут с жилищните сгради, предлагат регионалното министерство и агенцията за строителен контрол с промени в наредбата за номенклатурата на видовете строежи. Това означава, че такса смет на тези сгради ще бъде намалена значително в много общини. За София например разликата ще е 6 пъти в посока надолу, защото жилищните имоти плащат 1.6 промила такса смет, а нежилищните - 10.

Еколози нападнаха премиера и депутат от ГЕРБ за горския закон

в. Сега

Коалицията "За да остане природа в България" вчера поиска премиерът най-сетне да разкрие кой стои зад офшорната фирма "Витоша ски", а комисиите за конфликт на интереси и парламентарна етика да се занимаят с депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Поводът е второто четене на промените в Закона за горите. "Чрез тях българските гори ще бъдат подарени на няколко добре известни бизнесмени", алармират природозащитниците.

"Зелените" се опасяват, че новите кръпки в закона ще доведат до скрита приватизация, по-лоша и от широко практикуваните от тройната коалиция замени. Те твърдят, че се отварят широки врати за предоставянето на държавна гора за частни строежи без конкурс, на непазарни цени, в полза на избрани инвеститори, а малки гори (под 20 дка) ще могат да се изсичат без проект и екооценка. В резултат ще бъдат унищожени най-ценните гори, също както бетонът вече порази Черноморието.

Строим трети мост на Дунав

в. Стандарт 

 България може да построи трети мост на Дунав с пари от Европейския съюз - това стана ясно по време на кръгла маса за "Дунавската стратегия - възможност да градим регионите в Европа". Участие в нея взеха евродепутатът от ГЕРБ Мария Неделчева и регионалният министър Лиляна Павлова.

Според Неделчева стратегически е избрала първата кръгла маса да се проведе в Силистра заради възможността за финансиране на построяването на третия мост в района Силистра-Калараш. От своя страна Павлова потвърди ангажимента на българското правителство за реализацията на проекта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още