IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разраства се хаосът с пререгистрацията на здравните фондове

За пореден път правителството предлага частните здравни осигурители да станат общи застрахователи заради спорна евродиректива

08:30 | 17.05.12 г. 4
Разраства се хаосът с пререгистрацията на здравните фондове

Виткова обясни, че в директива на ЕП от ноември 2009 г. е записано, че се допуска изключение, според което малките здравни дружества няма да подлежат на регулация по общото застраховане. Същата директива трябваше да влезе в сила от началото на 2012 г. Обаче беше получено писмо от Брюксел за започването на наказателна процедура срещу България, ако до два месеца не се промени закона.

Според последната директива на ЕК се позволява на българските фондове да попаднат в изключенията и да не се прелицензират. Но в ново официално прессъобщение от Брюксел се казва, че ще важи старата директива от 2009 г.

Опасенията на дружествата

Още миналата година Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване (АЛДДЗО) сподели основните опасения ако се наложи пререгистрация.

Очаква се част от лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване да се влеят в общозастрахователните компании, други да се прелицензират като такива, а трети да прекратят дейността си, защото няма да могат да отговорят на новите европейски изисквания. Според тях размерът на основния капитал на дружествата трябва да се увеличи от 2 млн. лв. на 4,6 милиона лева.

Още тогава министър Атанасова, която тогава беше председател на здравната комисия, коментира, че механичното приравняване на здравните фондове със застрахователи не е в обществен интерес. Друго сериозно опасение е, че заради завишените финансови изисквания към застрахователите повечето от съществуващите здравни фондове най-вероятно нямат да могат да се прелицензират.

Председателят на асоциацията д-р Мими Виткова алармира, че  общозастрахователните компании нямат компетенциите да работят с проблемите на пациентите и да пресмятат риска за заболяванията и затова е хубаво да се запазят дружества с единствен предмет на дейност – здравно осигуряване.

Виткова каза още, че много европейски държави са договорили отлагателен период за това изискване, докато променят законодателството си, така че да не пострада здравно-осигурителният модел.

Какво предстои

На въпрос какво ще се случи оттук нататък с новите изисквания за частните фондове Мими Виткова отговори, че асоциацията ще изпрати свое становище до министерството на здравеопазването и до здравната комисия в парламента и разчита предложенията на асоциацията да се дискутират там.

Този път обаче предложението е на политическо ниво и идва от партията на управляващите, след като миналата година беше отхвърлено от мнозинството на ГЕРБ. В декларацията, която ГЕРБ внесе в Народното събрание е записано, че „във връзка с препоръка на Европейската комисия ще предложим и приемем и промени в Закона за здравното осигуряване, според които осигурителните дружества ще трябва да отговарят и на условията като застрахователи”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 12 години
Точно така бат' Пешо. Аз не разчитам на лекари, знахари и тема подобни . Нито пък на НЗОК или частните й сурогати. Хора, обърнете се навътре в себе си и проумейте, че здравето ви е във ваши ръце. "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Лобито на статуквото в момента е огромно! Първо има държавен монопол. Второ при застрахователен лиценз има повече регулации. Трето, измамите са огромни наистина. Четвърто, да не откриваме топла вода. Затова и мноооого малко се инвестира в частни клиники/за справка виж НОРМАЛНИТЕ държави/. Всяка частна/пък и държавна/клиника и болница, би работила с удоволствие с клиент на гарантирано застрахователно-осигурително дружество. Е тогава к`ви клиники ще има....Макар че, болница ли е, не ми го хвали. Да сме живи и здрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 12 години
Тези фондове са тотални измамници.Хора не си харчете парите за да хрантутите спонсорите на Гоце и мутрите.Ще плащате като попове а когато имате нужда няма да получите нищо.Не се заблуждавайте.Здравето ви не зависи от лекари и фондове а от самите вас.Внимавайте какво ядете и как живеете.Болестите са наказание заради начина на живот.Лекаря може да притъпи болката но не може да ви излекува ако не промените начина по който живеете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още