Министерството на земеделието представи държавен стандарт за черешите по време на среща с производители на червения плод в Института по земеделие в Кюстендил, съобщиха от агроведомството.
Стандартът за пресните череши включва показатели за външен вид, форма, размер, както и недопускането на повреди по плодовете. Изискване има и към опаковката и маркирането.
Правилото допуска до 10% отклонение във формата, големината и оцветяването, както и до 10% от плодовете без дръжки. Като външен вид черешите трябва да бъдат свежи, цели, здрави и чисти, с типична за сорта форма и оцветяване, без чужд мирис и вкус, с дръжки. Зрелостта на плодовете трябва да бъде беритбена, която да позволява те да издържат на манипулации и транспорт.
За ранните сортове размерът на черешите трябва да бъде не по-малко от 15 мм, а за средноранните и късни сортове – 20 мм. В стандарта не се допускат механични наранявания, болести и неприятели, наранявания от градушка, измръзване, слънчев пригор, както и продукти от растителна защита.
Опаковките на черешите трябва да бъдат пластмасови и картонени, а всяка опаковка трябва да бъде от един сорт и едно качество. Експертите отбелязаха, че върху маркировката трябва да се включи информация за населеното място, вида на черешата, името на производителя, качеството на плодовете, датата на беритбата, нетната маса и официалният знак за контрол. Окачествяването на черешите ще се извършва от инспектор по качество на плодове и зеленчуци към Българската агенция по безопасност на храните.
Държавният стандарт се отнася и за подпомагането на производителите на качествени плодове и зеленчуци с европейски средства.
Вече са в сила стандартът "Стара планина” за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо, за производство на брашно и хляб "България", стандарт за млечните продукти, както и браншови стандарт за лютеницата.