IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ иска по-ясни правила за съдебно преследване при невнасяне на осигуровки

Синдикатът ще предложи наказателно преследване и за работодатели, които не плащат работни заплати

18:05 | 15.05.12 г.
КНСБ иска по-ясни правила за съдебно преследване при невнасяне на осигуровки

Необходима е по-ясна формулировка на текстовете в Наказателния кодекс, които регламентират съдебното преследване при умишлено неплащане на осигуровки от страна на работодателите, съобщиха от КНСБ.

Принципно синдикатът подкрепя предложенията за промени, с които се предлага невнасянето на осигуровки да бъде криминализирано, но те настояват за редакция и по-голяма прецизност на текстовете.

От КНСБ разкритикуваха подготвените промени в Наказателния кодекс, според които работодателите ще бъдат преследвани за невнасяне на осигуровки само в случаите, когато се докажат и други нарушения като например липсата на договор или укриване на реалния размер на плащането. 

От профсъюза смятат, че самоосигуряващите се лица също трябва да бъдат обхванати от санкцията на закона.

Във връзка със зачестилите случаи на некоректни работодатели, които бавят възнагражденията на работниците си в продължение на месеци и ги изплащат след намесата на Главната инспекция по труда, КНСБ ще предложи да се криминализира и неизплащането на работните заплати.

От КНСБ коментираха и изказването на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов по повод препоръката на Европейската комисия за уеднаквяване на пенсионната възраст между двата пола. Президентът на КНСБ заяви, че няма причина за изравняването на възрастта след 2010 г., защото Еропейската комисия няма компетенциите да задължава държавите членки да повишават възрастта за пенсиониране.

По думите му в препоръките на Брюксел е записано, че правителствата могат да помислят за съобразяване на пенсионната възраст с продължителността на живота. Според президента на КНСБ обаче тази мярка у нас би довела до намаляване на възрастта за пенсиониране поради по-малката продължителност на живота спрямо средната за Западна Европа.

Президентът на синдиката коментира още, че подобен въпрос изобщо не е поставян за обсъждане между социалните партньори и „не може да става и дума за нови промени в споразумението“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още