IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ отчете нулев растеж на БВП през първото тримесечие

На годишна база ръстът на БВП е 0,5%, благодарение на крайното потребление, показват експресните оценки на статистиката

11:42 | 15.05.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
НСИ отчете нулев растеж на БВП през първото тримесечие

БВП през първото тримесечие е без промяна спрямо предходното и нараства с 0,5% на годишна база, като възлиза на 15,661 млрд. лв., показаха експресните оценки на Националния статистически институт.

През миналата седмица Европейската комисия рязко снижи очакванията си за БВП на България през 2012 г. до едва 0,5% ръст,  спрямо есенната прогноза за ръст от 2,3%.

На тримесечна база крайното потребление бележи ръст с 0,2%. Бруто капиталообразуването в основен капитал бележи ръст с 2,5%. Износът на стоки и услуги намалява с 4,6%, а вносът на стоки и услуги се понижава с 2,4%.

На годишна база с основен принос за регистрирания положителен икономически растеж има крайното потребление, което се увеличава с 2,2%. Брутокапиталообразуването в основен капитал отчита спад с 3,4%. Износът на стоки и услуги намалява с 1,9%,  а вносът на стоки и услуги намалява с 1,6%.

Брутната добавена стойност през първото тримесечие на 2012  г. възлиза на 13,358 млрд. лв., като спада с 0,4% на тримесечна и с 0,3% на годишна база. Най-голям дял в нея се формира от сектора на услугите (63,7%), следван от индустриалния (32,3%) и аграрния (4%) сектори.

Експресни оценки за темпа на прираст на БВП (общо и по компоненти) по средногодишни цени на 2005  г., сезонно изгладени с корекция в разликите в броя на работните дни (данните са в проценти):

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Да при съпоставими цени е. Инфлацията винаги се маха при тези изчисления. Иначе без да се изключва номинално е 15.66 млрд. лв., спрямо 14.56 млрд. т.е. сериозен ръст, но фактически е 0,5 при съпоставими цени.Иначе тези ранни оценки често тъпят сериозни корекции - до 0,5%. Не само в БГ, а на всякъде по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Лошото е, че този нулев растеж май е постигнат с ревизия на предходните данни.(това според други издания)Въпреки всичко резултат близо до нулата е добър за тримесечие с 2 месеца на -10-20 градуса.А засилването на крайното потребление е истинския възможен двигател на икономиката защото формира 70% от БВП.За Износа смятам, че постепенно пак ще се върне към растеж, но едно цифрен за тази година .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
VBT
преди 12 години
"На годишна база с основен принос за регистрирания положителен икономически растеж има крайното потребление, което се увеличава с 2,2%. Брутокапиталообразуването в основен капитал отчита спад с 3,4%. Износът на стоки и услуги намалява с 1,9%, а вносът на стоки и услуги намалява с 1,6%."Това за износа и вноса на мен не ми харесва особено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
Internet
преди 12 години
Странно, нищо не се говори за дефлатора, т. нар. крайно потребление расте единствено и само заради избягалите у нас гърци, заради тях растат и депозитите,плюс парите от нашите гастарбайтъри, остоналато уе пълен провал - четете:- На годишна база с основен принос за регистрирания положителен икономически растеж има крайното потребление, което се увеличава с 2,2%. Брутокапиталообразуването в основен капитал отчита спад с 3,4%. Износът на стоки и услуги намалява с 1,9%, а вносът на стоки и услуги намалява с 1,6%.Ясно е, нали...дянкономиката е във фалит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
lyusien
преди 12 години
Вероятно след ревизиите на Б В П ще имаме някъв ръст може би 0.1 или 0.2 % Добре е че нямаме рецесия Това беше ужасно тримесечие Криза в Европа непривично студена зима Намален износ Не може постоянно да бъде зле Ще бъдем една от малкото страни без рецесия в Европа И това е нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
forum_rookie
преди 12 години
"На годишна база с основен принос за регистрирания положителен икономически растеж има крайното потребление, което се увеличава с 2,2%" - това не е ли благодарение единствено на годишната инфлация? БВП-то по съпоставими цени ли се отчита?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Излиза, че вътрешното потребление се пробужда бавно. Което явно компенсира по лошата текуща сметка и ниските инвестиции.Като гледах и данните за Германия ако не се стигне до апокалипсис в Гърция би трябвало да потръгнат нещата лятото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още