IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БНБ: Важно е необслужваните кредити да имат покритие с капитал

Ние имаме значителен капиталов излишък, който позволява много повече поемане на риск от банките, заяви гуверньорът Искров

20:31 | 10.05.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ: Важно е необслужваните кредити да имат покритие с капитал

Не е страшно, че дeлът на кредитите, необслужвани повече от 90 дни, се повишава, а е важно те да имат покритие с капитал. Това каза управителят на Българската народна банка Иван Искров на международен научен форум, организиран от Висшето училище по застраховане и финанси. 

Може една банкова система да има проблем с 4% лоши кредити, какъвто случай имаме в някои страни от Западна Европа, и може да има страни, където лошите кредити са много по-високи и няма проблеми.

Просрочените кредити над 90 дни в момента са около 16% за цялата банкова система. Сам по себе си обаче този показател не говори чак толкова много, тъй като срещу тези просрочени кредити стои съответният процент ликвидни обезпечения, стои съответният процент провизии. Те до значителна степен покриват този коефициент.

Процент, който би притеснил един надзорник е процентът, който не е покрит със съответните капиталови буфери. Ние имаме значителен капиталов излишък, който позволява много повече поемане на риск от банките, съответно нов бизнес и нови лоши кредити и така нататък.

Това, което доведе до големи проблеми в Европейския съюз, главно в еврозоната, бяха не кредитите, а така наречените пазарни рискове, които бяха поети чрез различни дългови книжа. Нашите банки нямат такива книжа, увери Искров.

Според анализите на БНБ, основани на данни от Европейската комисия и Европейската централна банка, не се очаква рецесия на българската икономика.

Има много променливи, може би икономиката през 2012 г. ще приключи с около 0,7% растеж, каза още управителят на Българската народна банка.

(БНР)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
sisiko
преди 12 години
Само не разбрах тези активи дето покриват лошите кредити, по цени от 2008 ли са или по 2012?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
Нобел ,разсъждаваш правилно , но иде реч за принципа , за фундамента !като пиша "кокошка" нямам предвид Иван,Драган,Петкан,Стоян..........а Всички , които имат кокоши манталитет ,т.е. 7.5 млн естествено е,че като си изхаби Иван,идва Драган,след него Петкан.......----------в случая иде реч за 7.5 кокошки а не за 10 , 20 , 1000макар че не всичко е очевидно - понякога очевидното е грешно-----------понеже статията е за необслужени кредити - всичко е обяснимо но не е очевидно ;)с две думи - края на света се отлага , следва пак същото отпреди 3 год
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
Супер схема, единственото което не са си го наместили е правосъдната система--------------Ето че с разсъждения е по-лесно и ефективно!;) - най-отдолу на предния ми пост съм го написал !!!Капиталистът иска правила - не анархия !търси причинноследствените връзки - всичко останало Следва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Доколкото познавам чужди инвеститори - гърци и италианци - те не колят кокошката, която им снася яйца. Просто не и дават да яде. Чакат я да снася докато може, после и бият шута и взимат друга безплатна кокошка. Безплатни кокошки, или по-скоро такива, които се хранят само с обещания при нас има много и снасят повече, отколкото чуждестранният инвеститор може да изяде или продаде. Така че рязането на главите на кокошките си е работа на самите кокошки. Ако искаш мога да ти дам и съвършено конкретни примери и да отидеш да видиш за какво става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Е да де те са си ги купили, Данък печалба 10 %, Плосък подоходен данък и т.н. Идеално за чуденец който да си произвежда тука евтино да не плаща почти нищо както за заплати така за осигуровки и за данъци и накрая си прибира чисти парички в джобчето. Супер схема, единственото което не са си го наместили е правосъдната система там местните мутри имат силно предимство и това спъва всички нормални инвеститори и затова тука повечето са чуждестранни мутри, които знаят как стават нещата по втория начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
Цитат : Няма толкова *** друга държава в света всичко в нея да се държи от чужденци, затова и никога няма да се оправим.--------------------------------прав си само за това,че държавата е най-тъпата , но до тук със здравия разум ;) !!!Чужденецът е човек - живял и възпитан в чужда държава !А там основно правило е: не коли кокошката , която снася яйца !----------разликата м-у нашият капитализъм и чуждия е около 500 год ако си чужденец и си инвестирал пари дори в Сомалия - ти ще си първият-който ще Купи политици които да направят правилата правилни - другото сам трябва да се сетиш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Много точно казано, нашите "бизнесмени" през 1995-2000 година се налапаха със сума ти имоти на безценица за сметка на държавата (на всички останали) отделно дълговете им се изпариха 1997-1998 година. Така че както ги взеха така ще ги дадът и на банките сега и те ще се превърнат в най-едрия собственик на имоти в България. Няма толкова *** друга държава в света всичко в нея да се държи от чужденци, затова и никога няма да се оправим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още