IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: България има интерес да инвестира в заетост

Производителността на труда в страната е само 20% от тази в Европа, припомни българският еврокомисар

11:11 | 09.05.12 г. 8
<p>
	<em>Еврокомисар Кристалина Георгиева</em>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Еврокомисар Кристалина Георгиева         Снимка: БТА

В условията на криза е важно държавите, които биха могли да си позволят да харчат повече, да го правят и то в сектори, които се нуждаят от тези инвестиции. Това съобщи в интервю за bTV еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

Като припомни, че България е сред държавите от Европийския съюз с едно от най-ниските нива на външния дълг от 16% от БВП, комисар Георгиева посочи, че страната разполага с резерви да инвестира в образование и трудова заетост, които са важен фактор за нарастване на производителността на труда.

Независимо от досегашните опити за насърчаване на производителността българската икономика по този показател все още изостава значително от европейските държави. Данните от статистиката сочат, че производителността на труда в българските предприятия е едва 20% от тази в Европа, а самите европейци достигат 66% от производителността на колегите си в САЩ, припомни еврокомисарят.

На въпроса как би коментирала прилаганата от финансовия министър Симеон Дянков бюджетна политика, еврокомисар Георгиева припомни, че съществуващата макроикономическа стабилност е от изключителна важност за страната.

Според нея обаче е назрял моментът да се инжектира в сектори, които биха довели до повишаване на заетостта като например инвестициите в зелена икономика и професионалната квалификация на кадрите.

При влошаващата се демографска среда в страната за нас е ценно всяко дете, заетова е важно да се инвестира в образование, посочи още Кристалина Георгиева. Тя още веднъж подчерта, че трите големи теми, които трябва да се обсъждат в страната, са образованието, здравеопазването и работните места.

По въпроса за управлението на средствата от Сребърния фонд Георгиева припомни тезата си, че не може краткосрочните проблеми да се решават с ресурс, заделен за изпълнението на дългосрочни цели.

Според еврокомисаря единствено допустимото е, малка част от ресурса, например 10-15% от фонда, да се инвестира в по-високо рискови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
На тея празни кратуни дето цъкат минуси ще ги помоля да ми анализират това:"На въпроса как би коментирала прилаганата от финансовия министър Симеон Дянков бюджетна политика, еврокомисар Георгиева припомни, че съществуващата макроикономическа стабилност е от изключителна важност за страната."Къде са точните коментари? Всичко е вятър и мъгла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
До момента само инвестираме в празни глави, които говорят празни приказки и ни управляват. Г-жата, както и президента си говорят, все пак е някакъв измислен европейски празник днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Гари
преди 12 години
Не ми плещи празни приказки, а отговори на въпроса. Как се инвестира в заетост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Гари
преди 12 години
И какво значи "инвестиране в заетост"? Какво точно правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 12 години
На този етап ще е голяма грешка инвестицията му в БГ компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
"Според еврокомисаря единствено допустимото е, малка част от ресурса, например 10-15% от фонда, да се инвестира в по-високо рискови инструменти."Точно така, инвестиции в подценени, читави компании на БФБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още