IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби фирма с 50 хил. лв. за заблуждаваща реклама

Компанията е заблуждавала други фирми за цената и условията на рекламна услуга

10:52 | 09.05.12 г.
КЗК глоби фирма с 50 хил. лв. за заблуждаваща реклама

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция на „EU Business Services" Ltd, Западни Индии, в размер на 50 хиляди лева за заблуждаваща реклама, съобщиха от антимонополния орган.

Производството е образувано по искане на фирма „Травъл Тайм България" по повод заблуждаващи електронни съобщения, изпращани от чуждестранното дружество и свързани с база данни с информация за фирми, предмет на дейност на дружества, адреси и др.

Проучването на комисията е установило, че през 2011 г. „EU Business Services" е изпратила до три български фирми електронно съобщение, според което, за да бъдат включени в регистъра за 2010/2011 г. следва да попълнят формуляр, като обновяването на данните е безплатно.

В долната част на текста обаче присъства информация с дребен шрифт, според която фирмите ще фигурират в регистъра три години, за всяка от които трябва да заплатят по 995 евро.

Според КЗК начинът на представяне на услугата създава опасност от въвеждане в заблуждение на потребителите за цената и условията за изпълнение на рекламното предложение и представлява нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

Размерът на санкцията е изчислен като твърда сума поради липса на данни за оборота на ответното дружество за предходната финансова година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още