IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят нови съкращения в БДЖ

Още 450 железничари ще останат без работа, съобщават от ръководството на дружеството

14:07 | 08.05.12 г.
Готвят нови съкращения в БДЖ

Ръководството на БДЖ предупреждава за предстоящи масови съкращения в "Пътнически превози", съобщава bTV.

Синдикатът на железничарите към КНСБ е получил уведомително писмо от дружеството, в което се съобщава, че 450 работници трябва да бъдат съкратени в най-скоро време.

Ръководството на железниците и представителите на профсъюза са договорили среща в сряда, за да обсъдят съкращенията. След това синдикалистите ще свикат изпълнителните органи, за да решат какъв ще бъде отговорът им и какви действия ще предприемат. 

От синдиката смятат, че е много вероятно да се стигне до нова вълна от масови стачки, подобна на тази от края на миналата година, когато влаковете останаха по гарите в продължение на повече от 20 дни.

Тогава железничарите изразиха недоволството си от обявените планове за съкращения с цел преструктуриране на БДЖ заради големите му загуби.

Стачката обаче не промени плановете на ръководството. Реформите започнаха с проект за намаляване на щата с 2000 души. Хиляда от тях напуснаха дружеството доброволно срещу обезщетение от шест заплати.

Ръководството на държавните железници обяви, че смята да завърши годината без загуба, разчитайки на намалените разходи за заплати, приходите от продажбата на „Товарни превози“, както и очакваните 30 млн. лв., които ще постъпят от разпродажбите на старо желязо и неоперативни активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още