IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ст. Вътев: Не можем да разчитаме на външни фактори, трябва да се спасяваме сами

Най-голямата грешка ще е държавата да изсмуква вътрешния ресурс за финансиране на външния дълг, смята главният изпълнителен директор на ОББ

13:42 | 08.05.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Ст. Вътев: Не можем да разчитаме на външни фактори, трябва да се спасяваме сами

„Лошо обслужваните кредити са около 30% от всички, но въпреки това банковият сектор изключително добре пое ефекта от кризата, колкото и да са оплювани банките, включително и от финансовия министър“, заяви Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ, по време на бизнес закуска на тема „Защита и развитие на българското производство - фактор за излизане от кризата“.

Според него успешният български бизнес е инвестирал в имоти през годините на бума (2005-2009 г.) и поради фалита на инвестициите му в имоти, пред фалит е и реалният му производствен бизнес.

Вътев смята, че световната криза спука балона на имотите през 2009 г., защото иначе той щеше да се надуе още повече и да увреди икономиката непоправимо.

Препоръката на Вътев е държавата да постави акцент върху ПЧИ в производството, в селското стопанство, спа и културния туризъм и в развитието на транспорта и логистиката.

Например не трябва да се инвестира във фотоволтаици, защото след 15 години това ще е най-голямата измама за инвестиции от този тип.

Според него големият проблем е депресията в мисленето. „Шокът е толкова голям, че никой не смее да инвестира или да потребява и стои върху това, което е спестил. Хубаво е, че депозитите се увеличават, но за съжаление е за сметка на потреблението“, смята Вътев, който изрази мнението, че банковата активност е с нулев растеж.

Не можем да разчитаме на благоприятни външни фактори, тъй като Европа се тресе от дългова криза, която се задълбочава. Трябва да се спасяваме сами, обобщи Вътев.

„Ако емитираме външен дълг в следващите месеци и няма някакво сътресение на пазарите, доходността му ще е под 5%. Най-голямата грешка ще е държавата да изсмуква вътрешния ресурс за финансиране на външния дълг“, уточни Вътев.

„Държавата трябва да постави акцента не върху сумата на усвоените евросредства, а върху ефективността на проектите, защото половината от парите по програма ФАР бяха прахосани за автомобили и потребление“, смята банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Някой въобще знае ли къде са парите от Сребърния фонд и в какво са вложени Защо всеки път когато Дянков предложи да се плащат падежите по външния дългс част от този фонд от банките настава страхотен вой Добре намалява фискалния резерв но намалява и външния държавен дълг и е възможно тои да падне под10 % от Б В П Всеки би имал доверие на държава с толкова нисък държавен дълг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Вътев, защо държавата да не може да изсмуква вътрешния ресурс, а гръцките банки да могат? А на тоя въпрос ми отговори! Предполагам пак визираш сребърния фонд. Аз пак ще питам - лихвите по привлечения ресурс не е ли изсмукване на вътрешния ресурс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
Така, така....Е, сега "***, долу!". То е ясно, то за 20 год не се ставало.... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
citizen_bg
преди 12 години
И оти ги ручахме жабетата? 20 години *** политика на глобализация и затриване на собствената икономика и народ. Ами сега!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още