IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дистрибутор е глобен със 167 хил. лв. за имитация на киселото мляко "Боженци"

Комисията за защита на конкуренцията налага четири имуществени санкции на търговската фирма „Герма 95“ и на млекопреработвателя „Чех-99“

11:34 | 08.05.12 г.
Дистрибутор е глобен със 167 хил. лв. за имитация на киселото мляко "Боженци"

Комисията за защита на конкуренцията наложи три имуществени санкции в размер на близо 167 хиляди лева на дистрибутора на кисело и прясно мляко „Герма 95” ЕООД заради продажба на фалшифицирани марки млечни продукти, съобщиха от ведомството.

Заради нелоялна конкуренция комисията е наложила санкция за близо 100 хиляди лева и на великотърновската млекопреработвателна компания „Чех – 99“, която се е съгласила да произвежда мляко с имитиран дизайн на вече наложила се на пазара марка млечни продукти.

Двете компании са наказани по сигнал на мандрата „Елви“, производител на оригиналното кисело мляко „Боженци“, която установява, че „Герма“, която за няколко месеца през 2011 г. е дистрибутирала нейните продукти, е започнала да продава аналогични продукти, имитиращи оригиналното мляко "Боженци".

Цялостният дизайн на опаковките на двете млекопреработвателни компании е идентичен до степен, която създава реална заблуда у потребителите, се посочва в доклада на комисията.

Изводът е, че мениджърите на фирма „Герма“ не само че не са положили усилие да отличат новите продукти, но умишлено са търсели сходство и асоциативна връзка с млякото „Боженци“, с идеята да се възползват от интереса на потребителите към тази марка.

Разследването е доказало още, че след като е получил отказ от Патентното ведомство за регистрация на марката „Боженци”, „Герма 95“ е изпратила писма до различни търговци, клиенти на „Елви“, с предложения те да спрат реализацията на оригиналното мляко.

В резултат от тези нелоялни действия са прекъснати едностранно част от търговските отношения на „Елви“ с дистрибуторите, сочат заключенията на КЗК.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още