IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби лекарския съюз заради фиксиране на минимални цени за частните прегледи

Санкцията е в размер на 80 хиляди лева, но от съсловната организация ще обжалват

17:52 | 07.05.12 г. 2
КЗК глоби лекарския съюз заради фиксиране на минимални цени за частните прегледи

Преди дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на Българския лекарски съюз (БЛС) имуществена санкция в размер на 80 хиляди лева.

Мотивът е, че лекарският съюз е нарушил Закона за защита на конкуренцията, като е определил минимална цена за частните прегледи и затова от КЗК постановяват решението на съсловната организация да бъде отменено. 

Във връзка с наложената санкция днес от Българския лекарски съюз съобщават, че ще обжалват решението на КЗК като незаконосъобразно.

Миналогодишният събор на Българския лекарски съюз определи за преглед в частните кабинети минималното заплащане да се изчислява върху 10 процента от минималната работна заплата за страната.

Комисията за защита на конкуренцията се самосезира по случая с мотива, че Законът за защита на конкуренцията не позволява договарянето дори на минимални цени между конкуренти в даден сектор. Забраната се отнася и за решения, взети от съсловни организации или сдружения.

От съсловната организация обаче определят действията на комисията като дискриминационни. Те се позовават на текст от етичния кодекс, който предвижда да бъдат установени минимални цени на хонорарите на лекарите.

Според гилдията подобна практика има и в Европа. Лекарите припомнят, че тяхната професия подобно на адвокатската и архитектската например е саморегулираща се и е недопустимо да се изважда от тази категория с подобно безпрецедентно решение, се посочва в мотивите на съюза.

Българският лекарски съюз ще обжалва решението на регулаторния орган в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Комисията прогледна! Сега да видим дали ще забележи същото и при адвокатите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Санкцията не е за коментар ! Толкова е смешна. Но интересното е, къде бяха КЗК досега!!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още